Уникално шоу за Бранд Родопи, каба гайди огласиха парламента

Председателят на парламента Росен Желязков даде старт на изложба на родопски чудеса

Уникално шоу за Бранд Родопи, каба гайди огласиха парламента | StandartNews.com

Снимки: Народно събрание

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, депутати от всички политически сили, представени в парламента, кметове и дипломати участваха в откриването на изложбата „Бранд Родопи“, с която Общество „Културно наследство“ (Европа Ностра България) представя чудесата на Свещената планина. Събитието се състоя в сградата на Народното събрание и бе съпътствано от изпълнения на родопски каба гайди и песнопения, а също и от кулинарно представяне на региона.

Тази изложба е пример, тя показва, че Чудесата на България, като част от Бранд България започват с Чудесата на Родопите. А те не са просто географско понятие, обърна се към присъстващите шефът на парламента Росен Желязков. По думите му Родопите имат символно значение за българския дух. Те се отличават със своята близост до Бога, но не по височина, а по усещане“, каза Желязков.

Той приветства Общество „Културно наследство“ затова, че прави всичко възможно да популяризира съкровищата на българския дух като част от европейската културна съкровищница. Надявам се тази традиция да продължи така, че Бранд България да достигне до всички чужденци и гости на нашата страна, подчерта председателят на Народното събрание.

Председателят на Общество „Културно наследство“, българският представител на паневропейската организация Европа Ностра, Славка Бозукова се обърна към участниците в откриването на изложбата с думите, че магията на Родопите ще даде сила на нас, но и на целия балкански регион.

Подредили сме тази изложба, за да се опитаме да покажем Родопите, но те могат да се почувстват само със сърцето, изтъкна Бозукова. Те са преживели обрати през вековете и са богати на история и култура. Но Родопите все още търсят своя вълнуващ разказ. Те трябва да бъдат показани на Европа и света, защото тяхната съкровищница е част от европейската съкровищница, категорична бе Славка Бозукова.

Тя акцентира на факта, че популяризирането на чудесата на планината, на Бранд Родопи, е само един от начините да бъде подпомогнат регионът, за да привлече младите хора и да накара тези от тях, които са я напуснали, да се завърнат. Местната общност – кметове и депутати, гражданско общество и неправителствени организации, вече работят за Бранд Родопи, а това е първата стъпка към рекламирането му като част от Бранд България.

Славка Бозукова изрази пълната подкрепа на Общество „Културно наследство“ за популяризиране на ценностите на Родопите. По този повод тя припомни, че Европа Ностра вече е избрала своя партньор в България, в лицето на Обществото, чиято основна роля е да се превърне в канал за комуникация на балканско и на европейско ниво. Тя отличи и първия успешен проект на наскоро създадената организация - трансграничния пешеходен маршрут Мадан-Рудозем-Ксанти, който с отварянето на новото ГКПП край Рудозем, ще се превърне в родопски център за екологични и културно-исторически маршрути. Проектът е съвместен между Европа Ностра България и гръцката „Еленики Етерия“ в рамките на Атинския хъб за културно наследство.

Щастливи сме, че получихме зелена светлина за Бранд България и подкрепа за Бранд Родопи от вицепремиера и външен министър Мария Габриел, похвали се още Бозукова. Тя изтъкна огромната роля, която ще играе създаваната на 15 септември от Габриел група на няколко министерства, които ще работят за популяризиране на българското културно-историческо наследство и за налагането на Бранд България.

Министърът на туризма Зарица Динкова, която бе сред почетните гости на откриването на изложбата, благодари на организаторите от Общество „Културно наследство“ за чудесната инициатива и изрази подкрепата на ведомството за Бранд Родопи. Хората зад това събитие дават чудесен пример за девиза за единство в многообразието, който е водещ за Европейския съюз. Те работят за завръщане към корените на цивилизацията в Европа.

Динкова обяви, че Бранд България е изключителен приоритет за нея и министерството, че работят много активно в тази насока и са готови да помагат за издигане на имиджа на България, което ще помогне и на туризма й. В момента се работи по маркетингова стратегия за Черноморието, но паралелно с нея ще се фокусираме върху Родопите и Бранд България, обеща министърката.

Членът на Обществения съвет към Общество „Културно наследство“ и бивш посланик на България в редица европейски страни Меглена Плугчиева похвали усилията на Славка Бозукова и „Стандарт медия“ за издигане на статута на Чудесата на България и специално за популяризиране на Бранд Родопи.

За значението на този регион за цялото рекламиране на България по света Плугчиева припомни старата притча, че когато Господ е раздавал земята българите са закъснели и за тях нищо не е останало. Затова Бог им дал кътче от Рая, включително свещената планина Родопи. Тази притча носи и задължението на българите да се погрижат за своите природни и културни богатства, каза Плугчиева.

И подчерта, че когато става дума за Родопите е необходимо да се говори за теми като транспортна свързаност, подпомагане на земеделските производители, насърчаване на инвестициите и др. Трябва да има и достатъчно реклама на България по света, смята Меглена Плугчиева.

От името на дипломатическия корпус в България приветствие към организаторите на изложбата „Бранд Родопи“ поднесе доайенът на корпуса Закия Ел Мидауи – посланик на Кралство Мароко у нас. Тя започна с благодарност към страната и народа ни за съпричастността и подкрепата, които са демонстрирали в отговор на жертвите, ранените и щетите от земетресението от миналата седмица. Тази солидарност не е останала незабелязана, каза посланичката.

Що се отнася до Бранд Родопи, тя също отличи приноса на Славка Бозукова и Европа Ностра България за поощряването на развитието на региона. Повече от 13 години Бозукова и „Стандарт медия“ работят за разгласяването на Чудесата на Българиял Благодарение на тях по света все повече хора знаят за изключителното културно наследство на страната, която е трета по богатство на исторически паметници в Европа, отбеляза Ел Мидауи.

В същото време, подчерта тя, организаторите на тази изложба от много години се грижат да запознават чужденците и конкретно дипломатите с всички богатства, които България предлага. Закия Ел Мидауи припомни, че това е причината кампанията „Чудесата на България“ да бъде отличена както от Европа Ностра, така и от много други фактори в опазването на културно-историческото наследство в Европа и България.

Възхищавам се от амбицията на българския народ, на политиците и гражданското общество, да опазват и популяризират своята национална култура, каза посланичката на Мароко.

Церемонията по откриването на изложбата „Бранд Родопи“ започна с изпълнение на каба гайди от големите родопски чудеса на България - 9-годишния Ивайло Йорданов и баща му Николай Йорданов. Завърши с фолклорно пеене от представители на две етнически общности, изразяващи многообразието на региона на Родопите. Първото изпълнение бе на Пънар Чекич, която представи традиционна турска песен, а второто - на Амелия Кюлевчиева и Рая Крушкова, които изпълниха традиционна родопска песен.

Родопите са природната лечебница, в която от прастари времена въздухът и водата лекуват, а храната дава сила. Нека се убедим в това, опитвайки традиционните родопски ястия, които са донесени специално за вас от всички краища на Свещената планина и са приготвени по стари рецепти. С тези думи водещата на церемонията и заместник главен редактор на „Стандарт“ Екатерина Николова сложи край на бляскавата церемония и даде начало на насладата от това да бъдат опитани в буквален и преносен смисъл свещените Родопи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай