Славка Бозукова: Харман кая е новото чудо на Момчилград

Общината е брандирана с духа на Орфей

Славка Бозукова: Харман кая е новото чудо на Момчилград | StandartNews.com

Едва ли има друг български град, който така успешно да е брандирал свързаните с историята митове и легенди така, както Момчилград. Това заяви издателят и главен редактор на „Стандарт” Славка Бозукова по време на дискусията „Бранд Родопи – Чудесата на Момчилград”, която „Стандарт” провежда в града на митичния певец. Форумът се организира от медията, Общество „Културно наследство” – официалният представител на Европа Ностра в България и кампанията „Чудесата на България. Славка Бозукова е председател на Общество "Културно наследство".

ВИЖ ОЩЕ: Кметът на Момчилград: Развиваме културно-исторически и спортен туризъм

Тук духът на Орфей не се усеща само около мистичния комплекс „Татул“. Той оживява в музикалния фестивал „Нощта на Орфей“, в грандиозния събор  „Момчилград винаги в сърцето ми", в сватбените клетви по време на тържествата на Орфей в Момчилград, в кулинарните чудеса на сладкарница "Орфей", заяви г-жа Бозукова.

ВИЖ ОЩЕ: Поли Карастоянова: Митът за Орфей трябва да стигне до 5 континента

Ликът на митичния древен певец, музикант, пророк стои на грамотите на стотиците млади спортни таланти, постигнали невероятни успехи в спорната зала на „Наим Сюлейманоглу“, грее от етикетите на местните продукти в новия Фармафест и запалва все повече туристи да обикалят по новия еко маршрут, разработен и финансиран и от Общината, и от МИГ-а Крумовград – Момчилград, каза още главният редактор на „Стандарт”.

ВИЖ ОЩЕ: Крепостта в Храстово – новото чудо на Крумовград

С пълно основание можем да кажем, че Момчилград върви с уверени стъпки към превръщането си в новата туристическа дестинация на Източните Родопи, категорична бе тя.

И веднага насочи вниманието към един мистичен обект в Момчилград, за който общината има огромната амбиция да превърне в новата културно-историческа атракция на града – Харман кая. Мнозина го наричат българския Стоунхендж. Истината, че там е бил един от най-големите градове на траките. Той е на една линия с Перперикон и Татул, което означава, че древните хора са познавали геомагнитните полета на земята, каза Славка Бозукова. Харман кая е част от общото цяло в региона заедно с обектите в Кърджали и Крумовград, допълни тя.

Ето какво още каза Славка Бозукова:

Подобна дискусия направихме точно преди 1 година, в чест на 30-годишнината на Стандарт, в Кърджали. Две бяха целите - да насочим обществения фокус върху богатото културно наследство на града и региона и да подпомогнем превръщането му в културен туризъм, който да бъде добавена стойност към цялостното развитие на Кърджалийска област.

И второ - да направим премиерата на уникалната книга Легенди за чудесата на Родопите, в предговора на която д-р Ахмед Доган разкрива за първи път защо Свещената планина се е запазила като цивилизационна лаборатория за търсене на нови форми на развитие на човечеството и защо именно родопчаните имат историческата мисия да запазят културния код на Заедността и да го предадат на следващите поколения като необходим формат на съществуване на цивилизацията.

Никой от нас тогава не си представяше, че онази дискусия ще повлече след себе си толкова много промени и че тази неземна сила на Родопите, продължава да действа от праисторията до днешни дни.

Факт обаче е, че месец след дискусията служебният кабинет обяви че на базата на Бранд Родопи разработва цялостен Бранд България. Направи междуведомствена комисия, която да изгражда бранда и съответно под брандовете. На последвалата международна дискусия Бранд България, организирана от нас, този приоритет бе потвърден  и от вицепрезидента Илияна Йотова и от Мария Габриел, тогава като еврокомисар.

Вицепрезидентът на Европа Ностра Пийт Яспър препоръча в основата на брандирането да се заложи разнообразието и културното наследство, приветства инициативата, а няколко месеца по-късно Стандарт стана първата европейска медия - член на Европа Ностра. През пролетта получихме покана и учредихме българския клон на Европа Ностра – Общество Културно наследство, една от целите на които е именно налагането на Бранд България като начин за популяризиране на българската съкровищница пред Европа и света и превръщането на наследството като основен фактор за ускорено развитието на регионите в контекста на нови инвестиции и работни места. ДПС, а след това и останалите партии сложиха безспорен фокус върху културното наследство, новият кабинет също го обяви за приоритет. 

Само преди дни министърът на иновациите Стойчева обяви нова програма, включваща творческите иновации и наследството, МРРБ заложи туристическите дестинации като акцент в програмата си Региони в растеж. Заедно с Европа Ностра Гърция вече разработваме и пилотен проект за Родопите, свързан с Атинския хъб за културно наследство.

Връщам ви сега отново в края на дискусията преди една година, когато тя завърши с обещанието, че следващият рожден ден на „Стандарт“ отново ще отбележим в приказната земя на Орфей. И ето ни тук.

Не само като Стандарт, не само като Чудесата на България. Но вече и като Европа Ностра България. Като общество културно наследство, чиято мисия е да осмислим и препотвърдим културния код на България и да заемем достойното си място в културната съкровищница и туристическа индустрия в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай