Скалния феномен споменат от Ванга

Намира се в местността "Осмарски боаз"

Скалния феномен споменат от Ванга | StandartNews.com

"Окото" или "Халката" е скален феномен, намиращ се в скалите до няколкото скални манастира над село Осмар. Те са разположени в южния край на Природен парк "Шуменско плато". Феноменът носи името на формата си, която поети биха описали като прозорец към душата на Осмар.

Смята се, че този елипсовиден отвор в скалата се е използвал за камбанария по времето, когато скалните манастири са били действащи и са приютявали монаси-исихасти.  Предполага се, че манастирите са изградени в периода XII-XIV в.

Макар и наречен "Око", този скален феномен удивително прилича и на човешко лице, вперило поглед на изток. За него самата Ванга някога казва, че е четвъртият по сила енергиен център на България след Рупите, Царичина и Мадара. 

До "Окото на Осмар" може да дойдете от едноименното село, по т. нар. "Осмарски боаз", от хижа Букаците или от най-високата точка на Шуменското плато Търнов табия (502 м).

Теренът е лесен и удобен за пешеходен туризъм до момента, в който започнете спускане към ската, на който са разположени манастирите и "Окото". Тук трябва да сте внимателни, защото пътеката е тясна и преминава през участъци, които изискват внимание.

Общото време за преминаване на маршрута и обиколка из Осмарските манастири (независимо по кой от трите маршрута ще дойдете) е между 4 и 6 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай