Селото, в което времето е спряло

В миналото то се е казвало Сърмашик

Селото, в което времето е спряло | StandartNews.com

Ако търсите място където времето е спряло, то това е китното село Бръшлян. В миналото то се е казвало Сърмашик, което на турски означава бръшлян. 

От 1982 година село Бръшлян е обявено за архитектурен и исторически резерват. В него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от 18-ти – 19-ти век. Най-старата къща в селото е строена през 17 век.

Една от основните забележителности в село Бръшлян е църквата Свети Димитър. Тя е построена в края на 17-ти век на място, на което в далечното минало е имало тракийско светилище. 

До църквата, като пристройка се намира Килийно училище от 19-ти век. То е напълно реставрирано и превърнато в музей.  Килийното училище е било създадено през 1871 година от свещеника в църквата. Той превърнал своята килия в училищна стая. 

Може да разгледате също Етнографският музей и Музеят на открито на традиционното възрожденско земеделие. Етнографският музей е автентична местна къща на около 150 години, запазила не само външния си архитектурен вид, но и вътрешната си уредба. Тук са представени живота и бита на местните жители през вековете. 

Едно от най-атрактивните места в селото е Музеят на открито за традиционно възрожденско земеделие. На двора може да се разгледат диканя, каменна мелница за жито, паламарка, пaлешник, уреди за обработка на лен и коноп, малък пчелин. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи
Кольо
преди 2 месеца

Но СЪРМАШИК е турцизираното първоначално тракийско име.Тракийската дума САРМАШЕ означава "храмище, храмове".именно с трак светилища и храмове е било известно селището и района. По правилно би било да бъде трак. име САРМАШЕ или САРМАШЕВО т.к. българския език реално е продължение на тракийския език. Името Бръшлян е превод на турцизирания вариант на трак. име. Получил се е български превод на турското име т.к. не се е знаело за значението на истинското трак. име.

Откажи