Родопчанин се отказа от дом, за да построи музей

Филип Синапов тегли кредит, за да реализира мечтата си

Родопчанин се отказа от дом, за да построи музей | StandartNews.com

Филип Синапов тегли кредит, за да реализира мечтата си

Млад мъж от Родопите се отказа да тегли кредит за свое жилище и предпочете със средствата, отпуснати от банка, да построи музей.

Наскоро в момчилградското село Балабаново беше открита Фолклорна къща "Гърнатските конаци". 

През последните две години Филип Синапов работи упорито по проекта.

Целта му е да създаде дом за българските традиции и култура. След като харчи спестяванията си за фолклорната къща, той се обръща към една от банките в страната и получава потребителски кредит.

 "Желанието ми е да обединя уменията си и да ги предавам, защото те се губят. Ето например, преди по-малко от три месеца загубих прабаба си, която почина на 93-годишна възраст. Историите й и отделно тъкачеството й, изцяло предадено от нея, го нося като дълг. Тези знания трябва да бъдат завещани на идните поколения", споделя родопчанинът пред БТА.

Посетителите на музея могат да се докосват до цялостния процес на тъкачеството, терзийството и абаджийството. Затова изградената на този етап сграда е само част от проекта на Филип. Около нея ще има плевня, нива, ръжище, харман, пруст и бахчица. "Именно тук житото ще бъде в нивата, ще се вижда как се жъне, как се вършее, ще се вижда как се правят снопи, как след това се мели на ръчна мелница, как брашното се пресява и се пече в пещта. В къщата ще има и едновремешна пещ", обяснява предприемчивият и родолюбив родопчанин.

 Локацията на "Гърнатскине конаци" не е избрана случайно. Мястото има изглед към село  Гърнати, откъдето Филип пренася обичаите и традициите.

Конаците се намират на главен път в посока към Гърция и близо до три града - Момчилград, Кърджали и Джебел. "Идеята е да бъде удобно за всеки посетител. В определени дни конаците ще имат отворени врати на музея, в които ще се правят възстановки на жетва, на вършитба, пасталиране на тютюн, правене на пастал", разказа Филип Синапов, пред БНР.

Архитектурата на къщата-музей е изградена в стар родопски стил. На всеки сантиметър от тази къща има съкровища - вещи, които са на изчезване: обувки на над 100 години, платове, правени от прапрабабите му. "Това бяха два камиона и един голям микробус с покъщнина, за да се обзаведат трите етажа на къщата", обясни той. В нея младият родопчанин ще обучава деца по народно пеене, ще им показва позабравени български традиции - как се тъче на стан, как се преде вълна, земеделски техники при обработване на различни култури и всичко онова, както са го справяли нашите пра - пра баби и дядовци.

За да изгради къщата музей от основите до покрива, Филип влага всичко.  "Нито един път не съм съжалявал, че го направих. От голата поляна в началото, един ред когато се вдигаше на къщата, за мен беше огромна радост", каза още той.

Скептиците биха казали, че с вложените пари Филип можеше да обзаведе модерна къща за бъдещото му семейство. "Да, но това не би ме радвало. Моето виждане е такова, че когато обединя професиите и в случая мога да давам знанията, които съм завършил, а те са немалко - да бъда просто потребен. А това е най-важното. И съм удовлетворен. Защото човек ако не бъде удовлетворен, то защо се събужда сутрин?", разсъждава Синапов. Той изпраща посетителите с един куп истории, които няма как да бъдат открити в интернет.

"Всяко нещо тук е живо и използваемо, а не част от интериора". Младият родопчанин вече е посрещал групи с деца, на които е показвал откъде идва хлябът. "По-голямата част от тях ахваха как така хлябът се появява от сърп, от паламарка", разказва още Филип Синапов.И още:

"Мои приятели много често споделят, че вижданията ми са характерни за техните родители и техните баби и дядовци. Ако бях в другото време - щеше да има още много такива". Трябват му обаче още средства, някой, който да повярва в идеята му.

Откриването на къщата музей беше направено по българската традиция с менче с вода и родопски гайди, а всички присъстващи се хванаха на хоро около "Гърнатскине конаци".

За събитието се стекаха много хора. В двора на къщата раздаваха пиляф (ориз), курбан за здраве.

На откриването бяха народният представител от Пловдив Иван Петков, кметът на село Гърнати Асен Гънгаров, Ваня Йорданова от смолянския музей и екскурзоводът от Кърджали Георги Кючуков. Сред гостите беше и учителка по народно пеене на Филип Синапов от музикалното училище в Широка лъка Соня Балабанова.

Предприемчивото момче от Родопите е завършило музикалното училище в Широка Лъка и Музикалната академия "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив. Защитил е научна степен в областта на фолклористиката. Той е почетен жител на селото откъдето са корените му - Гърнати в община Неделино. Преподава в Момчилград, има и школа в Пловдив.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Петър
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи
Гърнатски
преди 3 месеца

Питай Майка си !

Откажи
Гърнатски
преди 3 месеца

Тя знае най хубавата виагра !

Откажи