"Последният римлянин" роден в български град

Ето кой е той

"Последният римлянин" роден в български град | StandartNews.com

Днес ще ви представим историята на един специален български град. Той играе важна роля в историята на Римската империя, по-късно на Византия и България. Дори в него е роден един от най-известните римски военначалници, който е известен с прозвището “последният римлянин”, пише poznanieto.bg.

 

Става въпрос за град Силистра. Той е с много богата история още от времето на древните траки. През 106 година след Христа, селището е превзето по времето на император Траян, който нарежда там да се построи град Дуросторум. Там е разквартирован елитният XI Клавдиев легион, който води началото си още от времето на Юлий Цезар.

Причината да бъде разположен в Дуросторум е, че това е външна граница на империята, която преминава по течението на река Дунав и да служи за защита срещу нападенията на племената. Разполжен на така наречения “Път на народите”, което допълнително усложнява защитата му.

По-късно Дуросторум е обявен за самостоятелен град в рамките на Римската империя. А в края на IV век там се ражда и Флавий Аеций – известен като “последният римлянин”.

Това е безспорно един от най-успешните римски военни лидери в последните години на Римската империя. Той е известен с победата си срещу Атила в битката при Каталунските поля през 451 година. Умира през 454 година, а само 20 години по-късно пада и самият град Рим в ръцете на “варварите”. Въпреки че Силистра не е столица на България, градът е със стратегическо значение. Смята се, че по времето на Омуртаг е изграден Дунавския дворец, а по-късно там намира убежище и цар Симеон. 

Дори и в рамките на Османската империя, Силистра запазва своята важност. Градът се превръща в център На Силистренския вилает, който включвал територии от цели 4 държави – България, Румъния, Молдова и Украйна. Силистра е най-силният и важен град от четириъгълника – Силистра, Русе, Шумен, Варна.

Това се случва след като през 1828 година, той бива превзет от руските войски. Бива контролиран от тях чак до 1833 година, когато се връща в Османската империя. Това е причината в средата на XIX век да бъде подсилен значително, за да може да се справи с евентуална руска заплаха

 

Силистра се връща в пределите на България след Освободителната война. Въпреки това, той не остава дълго част от нашата държава. След Букурещския мирен договор от 1913 година, Силистра става част от Румъния. Това се отразява много негативно на града и целия регион, който бива тотално занемарен в рамките на чуждата държава. Крайовската спогодба поправя тази неправда и градът се връща в пределите на страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Спас безделника
преди 5 месеца

Градът е най- известен с кайсиите си и с кайсиевата ракия.

Откажи