Нови факти! Европа тръгва от Яса тепе

Екип от Археологическия музей проучва терена

Нови факти! Европа тръгва от Яса тепе | StandartNews.com

Екип от Археологическия музей проучва терена

В могилата в Пловдив са намерени жилищни структури, съдове, и термични съоръжения

 

Намериха най-старото място на континента. Могила Яса тепе на Брезовското шосе в Пловдив е изключително важна за историята, защото това е най-ранното землище, на което са се заселили хора в този район. До този извод достигат учените след обстойни изследвания, които стартираха през 2023 година и ще продължат през новия археологически сезон. 

От Яса Тепе тръгва структурата на селището, което години по-късно прераства в град Пловдив. 

Могилата се развива основно през халколитния период - 5-то хилядолетие преди Христа. Тя е селищна. Не е от тези, които представляват гробници. Хората обаче са живели тук продължително време. Открити са материали от бронзовата и от желязната епоха. 
Насипът на самата могила е с приблизителни размери около 6 метра.

Намерени са жилищни структури, някои от тях са двуетажни, а също и съдове, термични съоръжения, които са служили за дейности, свързани за подгряване и отопление. 

Селището се е развивало до ранножелязната епоха -около средата на първото хилядолетие преди Христа. Открити са също структури, които били срутени и върху тях са градени други. През зимата проучването е било преустановено заради възстановяване на пътната настилка, макар и временно. За да може хората да имат относително улеснен достъп.

Останали са 100 метра, които трябва да се проучат, след което строителите ще положат тръбите и ще завършат проекта за водния цикъл.

"Искаме да работим с два екипа, каквато оптимална организация беше предприета през октомври, миналата година. Ако от фирмата бяха спазили предварителната ни уговорка, още през август можехме да осигурим специалистите и щяхме да сме напреднали много повече", заяви пред "Марица" главен асистент Десислава Давидова от Археологическия музей в Пловдив, която е ръководител на екипа, извършващ проучванията в района.

Разкопките  ще са между пресечката след фирма "Солис" и пресечката до хотел "Филипополис". Това е част от трасето, където няма нито една друга вътрешна улица за преминаване на коли.

Предвидени са отново 130 работни дни, тъй като това е срокът, в който може да бъдат завършени проучванията, смятат експертите.

"Надяваме се работата да се оптимизира още повече. Но става дума за праисторическа епоха и не би следвало да се бърза с проучванията", казва Давидова. 

За съществуването на могилата Яса тепе е известно от повече от 50 години. През 2006 г., комисия от Министерството на културата е оформила границите на този национален паметник. 

"Пловдив се развива вертикално и под целия град може да се намерят останки от нашето минало", смята археоложката. Предстоят консервационно- реставрационните дейности на артефактите и създаването на модели какво точно е представлявало това селище. Тепърва ще бъдат анализирани находките. 

Яса тепе, или Плоската могила, както е известна, е интересен археологически паметник. Той е един от първите, описани още през края на XIX век от братята Шкорпил в един от трудовете им за българските древности. Могилата е проучвана частично през 70-те години от видния пловдивски праисторик Петър Детев. Селищната могила Яса тепе 2 (Плоска могила №2) се намира югоизточно от Аграрния университет и западно от главната трибуна на стадиона "Локомотив". Възниква, както при повечето селища до вода, в близост до Белащинската река.

Открита е през 1940 г. от художника Трифон Пулевски. Детев проучва от 1945 до 1959 година, както и в края на 90-те г. на миналия век.

Това е най - малкото, но най-усърдно проучено и публикувано праисторическо селище - могилна територията на днешен

Пловдив.Тук са открити археологически материали от късния неолит (4500 г. пр.н.е.) до ранно- бронзовата епоха (3500-1900 г.пр.н.е.), римското владичество (II-III в.) и средновековието (VIII-IX в. и X-XII в.).

Исторически погледнато, животът е продължавал независимо от това, че селищните напластявания (слоеве, пластове, културни хоризонти) не следват винаги едно над друго.
Паметниците, въз основа на които е доказано съществуването на светилище, са открити при редовните археологически разкопки. Две от запазените посвещения са направени на божество.
Върху фрагмент от друг релеф е запазен само епитет на гръцки език. Оброчните плочки са силно фрагментирани и иконографската схема може да се възстанови само при една от тях - представен е Тракийският конник в спокоен ход надясно. От селищната могила произхожда и една оброчна плочка на Трите нимфи.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай