Наш манастир крие загадъчно изображение на Тайната вечеря

„Двойният Христос“ не може да бъде видян никъде другаде

Наш манастир крие загадъчно изображение на Тайната вечеря | StandartNews.com

Земенският манастир „Св. Йоан Богослов” съхранява библейската сцена с Тайната вечеря. Събитието отпреди 2000 години е вдъхновило неизвестния майстор, изографисал храма през XIV век. В квадратната църква с размери 9/9/9 се намират едни от най-ценните и неповторими стенописи, изобразяващи последните дни на Исус Христос.

Неизвестният предшественик на Леонардо Да Винчи от нашите земи е видял библейския сюжет по различен начин. На него Христос е изобразен два пъти, с два образа – единият Христос дава хляба, с другият – разлива виното. „Двойният Христос“ не може да бъде видян никъде другаде. Този различен прочит прави стенописа изключително ценен, според експерти. Той е и един от най-добре запазените в Земенския манастир, а реставрацията на Храма го е запечатала за поколенията.

Земенският манастир е сред най-ценните бижута на Средновековието, не само у нас, а и в Европа. Обявеният за паметник, под закрилата на ЮНЕСКО манастир, е един от малкото запазени средновековни християнски паметници на вярата по нашите земи. Истинската му ценност е в това, че той,  никога не е бил разрушаван.

Днес Светата обител е във вида, сътворена през XI век и доизографисана през XIV век. Претърпяла е само реставрация и консервация в края на 60-те години на миналия век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай