Магията на Дейвид Боуи

Магията на Дейвид Боуи  | StandartNews.com

Милиони ценители се дивят на стотици предмети в пътуващата изложба на легендарния артист

Магията на Дейвид Боуи продължава да въздейства в света на просветените. Артистът, който завинаги беляза със стила и харизмата си поп културата на XX век, отново оживява в пътуващата изложба с над 300 негови предмета - ръкописни текстове, екстравагантни костюми, сценографски проекти. Скоро тя вероятно ще се превърне в най-посещаваната гастролираща експозиция в историята на лондонския музей "Виктория и Албърт". Досега е видяна от близо 1,5 милиона души на четири континента. Сувенирни предмети за 3,6 милиона паунда са изкупени на дребно само за няколко месеца в Лондон. Каталогът е преведен на 7 езика и досега е продаден в 160я000 копия.

Турнето продължава в Европа и Япония до 2018 г. Колкото и да е странно, в началото организаторите трудно са намирали домакини за вернисажа извън Острова. Галериите, показващи само класики, са отговаряли, че им е прекалено "нишово". Всичко се променя, след като Боуи пуска нов албум през март на 2013 г. - малко преди премиерата на изложбата в британската столица. Тогава "бумът" е толкова грандиозен, че измамници продават фалшиви билети онлайн. 7 града искат едновременно експозицията - от Чикаго до Мелбърн. В деня, в който Боуи се възнесе в рая на арт мисионерите, в музея в Грьонинген, където изложбата ще бъде до 10 април, са похарчени 15 000 билета. "Много фенове бяха облени в сълзи, докато разглеждаха", разказват очевидци.

90 процента от експонатите са от архива на Дейвид Боуи в Ню Йорк. От V&A не плащат наем за тях, но музеят плаща за всичко останало. Самият Боуи се дистанцира елегантно от суматохата около изложбата. Той не желае да участва в организацията, въпреки че я приема като пореден комплимент. Дори не се знае дали е посетил експозицията, разкриваща моменти от живота му през почти пет десетилетия. "Дейвид Боуи е" включва дори бебешки фотографии. Дейвид Робърт Джоунс, израснал в пострадалото от бомбардировки южно лондонско предградие Брикстън и изпял мегахитовете "Space Oddity", "Starman" и "Heroes", остава един от най-големите вдъхновители за естетските революции и през XXI век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай