Археолог разкри уникалните тайни на остров Свети Кирик

Намерихме уникални находки, каквито няма другаде в България, казва доц. Кръстина Панайотова

Археолог разкри уникалните тайни на остров Свети Кирик | StandartNews.com
  • Намерихме уникални находки, каквито няма другаде в България, казва доц. Кръстина Панайотова, ръководител на археологическите проучвания на Свети Кирик в интервю за вестник СТАНДАРТ

- Доц. Панайотова, какви проучвания са правени на остров Свети Кирик и какво предстои да изследва вашият екип?

- Още през 1904 г. френският консул Александър Дегран тръгва да прави разкопки с официално разрешение и съвсем  официално изнасят половината от находките в страните си. Тогава той проучва острова с идеята да намери Храма на Аполон. Това е така, защото храмът на бога, чието име носи градът - Аполония, се предполага да е на изявено място. Освен това древните автори пишат, че храмът е бил на остров. Почти сто години до 2009 г. са откривани останки, включително и в изкопа на Рибарското училище и са публикувани от Васил Миков, има публикации и от други наши колеги. Докато се стигне до деня, в който започнаха археологическите проучвания на острова в по-ново време от екипа, който аз ръководя. Те продължават и тази година, Министерството на културата ни осигури финансиране. Разкопките ни бяха съсредоточени около самото училище, защото там е най-високата част и не е застроено. Има още незастроени места и още тази година ние ще работим около училището, но ще започнем и в друг сектор. Целта ни е всички незастроени места на острова да бъдат максимално проучени.  

- С какви очаквания започнахте разкопките на острова?

- През 2009 г. бях скептично настроена, защото видях, че всичко е застроено и асфалтирано, а и първоначално ударихме на скала. Тогава мислех, че няма нищо. След това обаче започнаха големите важни открития и намерихме уникални находки. Казвам уникални, макар че избягвам да употребявам тази дума, защото подобни открития няма другаде в България. Това е така, защото Аполония е най-старата гръцка колония по Черноморското крайбрежие от края на 7 век пр. Хр. Благодарение на тези разкопки ние открихме, че йонийските преселници от Милет, които създават Аполония, се заселват не само на полуостров Сками - това е старият град на Созопол, но усвояват и територията на Свети Кирик. Ние установяваме, че още през 6 век пр. Хр. има организирана градска структура, павирана улица, от двете страни на която са разположени сгради, отточни канали, покрити с плочи, тоест цялостна градска структура, характерна за времето си. И хората освен че са живели там, са изпълнявали и своите култови задължения, поднасяли са дарове, които след това ние откриваме в т. нар. ритуални ями.В тях има основно чаши и купи от източно-гръцка керамика, а по-късно и атическа керамика. Уникални са съдовете за благовонни масла, за парфюми, те са фигурални чаши - примерно жена, която държи в ръцете си заек или гълъб, воин с шлем. Има и зооморфни - глава на овен, на бик. Такива находки няма никъде другаде в България, защото  втората колония Одесос е създадена половин век по-късно. Това прави мястото много интересно и много ценно. В края на 6 век пр.Хр. започва да се създава монументално храмово строителство - започват да се строят каменни храмове. Открили сме два храма и следи от трети. Уникални са откритите керамичните плочки с релефна украса от храм, който не сме открили. Върху тях са изобразени воини по време на битка, които маршируват. Подобна плочка е открил още Александър Дегран и тя се пази в музея Лувър. Заедно с нея от фриза на този храм елементите са вече двайсет. Даже в последните години намерихме няколко фрагмента, които се събират. Едно парче като в Лувъра, но по-голямо е изложено в нашия Археологически музей. В целия античен свят те са голяма рядкост и при нас вече започнаха да се събират части от стената на храма.

- Но какво доказва, че храмът на Аполон Лечителя е на остров Свети Кирик?

- Сред купите, които откривахме при разкопките, излезе една, върху която името на посветителя не е запазено, но пише: "Посвети на Аполон Лечителя". Заедно със сведенията на открита плоча, на която пише отново Аполон Лечителя, изгубена в началото на 20 век и с още около 50 фрагмента, на които са изрязани буквите йота, ета - това са първите букви на йетрос, тоест лечител - това са безспорните доказателства, че прочутият храм на Аполон Лечителя е на Свети Кирик. Всъщност тази монументализация на храмовото строителство в края на 6 век и началото на 5 век пр.Хр. се увенчава с бронзовата стауя на бога Аполон, за който древните автори пишат, че била висока 13 метра и е дело на атинския скулптор Каламис. Олтарът на единия от храмовете, които намерихме, е пет на пет метра, това са огромни размери.

- Какво се е случило на острова в по-късни времена?

- В по-късни времена, когато християнството става официална религия, голяма част от тези сгради са унищожени и е изградена ранно-християнска базилика. Частта, която сме открили от нея, е дълга 23 метра, огромна е. От едната страна е баптистерий. Около тази базилика се развива некропол от 5-6 век с над сто гроба. Некрополът е доста богат за времето си, защото са намирани златни обици, сребърни токи и други. За съжаление в тази част на острова не сме открили останки от манастира "Свети Кирик и Юлита", който е споменаван от старите автори. Предполагаме, че в района, който ще проучваме тази година, ще открием следи. От края на 6 век поне до 19 век, защото днешият краевед Константинос Папайонидис пише в своята история на Созопол за малката църквичка "Света Троица", а неговата книга е издадена през 1935 г., а и Александър Дегран е отбелязал на скицата си параклис. С две думи, това място е било сакрално, свещено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай