Кой грабна голямата награда "Акуила д‘Оро" 2023

Кои са отличените

Кой грабна голямата награда "Акуила д‘Оро" 2023 | StandartNews.com

Състоя се 18-ото издание на Международната награда "Акуила д‘Оро" 2023 ("Златен орел"). Тази година бе под наслов "Културата: фениксът на цивилизацията".

Снощи посланикът на Италия в София Н.Пр. Джузепина Дзара прие в резиденцията си гости на тържеството, на което удостои личности в българската културата с високата награда, предава БТА.

Наградата "Акуила д‘Оро“ е учредена в Конка Пелиня (област Абруцо) и е инициирана от асоциацията с идеална цел "Корфиниум“. Тя има за цел да признае забележителните заслуги на потомци на италиански фамилии и на личности с особен принос в дейности, предприемани в полза на територията, италианската общност и италианската култура.

18-ото издание на Международната награда "Акуила д‘Оро“ е първото, което се провежда извън Италия и на което се награждават личности от друга държава. Журито с председател Фабрицио Полити, бивш декан на Стопанския факултет на Университета в Акуила и председател на Консорциума за Университетския център на Сулмона, включва университетски преподаватели и експерти в сектора. Награди бяха присъдени в няколко категории: Награда "Акуила д‘Оро“, Специално отличие, Специална награда и Награда за заслуги.

Отличени бяха оперната дива Райна Кабаиванска, директорът на Културен център "Двореца“ в Балчик Жени Михайлова, директорът на Държавна опера-Варна Даниела Димова, маестро Найден Тодоров, диригент на Софийската филхармония, директорът на Музей "Борис Христов“ в София Елена Драгостинова, деканът на Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет проф. д-р Светослав Косев и Регионалният исторически музей във Варна.

Антонио Таркуинио, консулски кореспондент на Италия във Варна, получи специално отличие заради каузата и популяризирането на италианската култура и заради важната му роля в международния културен обмен.

Специалната награда за 2023 г. бе присъдена на посланичката на Италия в София Джузепина Дзара за дългогодишната ѝ и успешна дипломатическа кариера и за утвърждаването на човешките права и мира по света,както и за активната ѝ роля в културния обмен между Италия и България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай