Какво най-много харесват чужденците у нас

Най-посещаваните дестинации от чужденци

Какво най-много харесват чужденците у нас | StandartNews.com

Това лято планинските хотели, къщи за гости и хижи, се радват на голям туристически интерес, особено през уикендите, когато е почти невъзможно да откриете свободни места, показва проверка на БНР. Някои бази са предварително резервирани до края на сезона.

Нощувка за двама в скромна къща за гости в планината варира средно между 70 и 100 лв., като напоследък тенденцията е да се отдава цялата къща под наем на вечер на цени, започващи от 200 -300 лв.

Млади хора, семейства с деца и чужденци са сред най-честите гости на планинските ни бази, които са изходен пункт за пешеходни преходи на прохлада сред природата.

"Дали е Витоша, дали е Рила, Пирин или Стара планина, търси се височина над 1400-1500 м. Там е по-хладничко, по-сенчесто, попадаме на предимно горски пояс - казва Петър Стоянов, хижар, доброволец и съпредседател на Български планинарски съюз. - Юли и август са стабилни месеци без резки промени в атмосферните условия и са подходящи да се изкачите до високите планини Рила и Пирин, до върхове и езера... Ако прецените внимателно маршрута и не надценявате собствените си физически възможности, не би трябвало да има планина у нас, която да ви изненада, но е много важно добре да се подготвите предварително."

Повечето чуждестранни посетители са индивидуални туристи и сами организират пребиваването си в планините ни чрез интернет: "Моите наблюдения са, че чужденците отделят много повече внимание и време за своята подготовка. Разучават хартиените карти, които все още са си актуални, ползват приложения със сателитни изображения, проучват си нещата и нямат проблеми с придвижването в планината. Основните маршрути, за които идват са международните Е 3, Е4 и Е8, които са добре познати в Европа, има достатъчно информация и онлайн приложения за тях", казва в заключение Петър Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай