История на единственият действащ скален манастир у нас

Намира се на 10 км. от Русе

История на единственият действащ скален манастир у нас | StandartNews.com

Поломието край Русе е сред най-забележителните творения на природата в България.  От незапомнени времена белите скали, оградили Поломието са били скривалище на духовността. Знайни и незнайни монаси са преписвали книги, рисували са икони, съхранявали са огъня на Християнската вяра. 

Димитър Басарбовски е единственият канонизиран светец от Русенския регион, а уютният храм сред варовиковите канари е приел неговото име.

Това е единственият действащ скален манастир у нас. Към днешна дата храмът е част от поддържан комплекс с действащата църква “Преображение Господне”, вкопана в отвесните скали камбанария и извор, считан за лечебен и изкопан от самия светец.

 През 12-13 век каньоните на Русенски Лом и неговите притоци са се превърнали в доста оживено място. Сред божествената природа на едноименния природен парк, съвсем близо до село Иваново, атонският монах, по-късно и Български патриарх, Йоаким създава огромен комплекс – манастира "Свети Архангел Михаил". Популярните за туристите Ивановските скални църкви са в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

До основният храм Света Богородица” води пътека, която се изкачва почти 40 метра над реката. Помещението пази уникални стенописи, всъщност най-добре съхранените образци на българското иконографско изкуство от тези далечни времена.

Едно от най-слабо проучените духовни средища в региона е разположено на около 15 метра над земята. Изкачването по камъните е по метално въже и изисква повишено внимание и обувки с добро сцепление. Откровено опасно е за неподготвени туристи, особено при мокро време, когато камъните са хлъзгави.

Достигне ли се до терасата, може да се разгледа предверието, тунела под камъните, оскъдните останки от древни стенописи, гробните отделения и олтара.

Едно от преданията разказва за монах на име Павел, който търсел талантливи зографи. В манастира под неговите наставления те рисували икони и преписвали книги. Научил за това, самият цар Иван Асен II дошъл тук и дал на Павел владишки сан.

Манастирът се намира на 10 км. от Русе.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай