Габриел: Културното наследство прави Европа по-добро място за живот

2,4 млрд евро са предвидени в Програма Хоризонт Европа за културно наследство, съобщи еврокомисарят

Габриел: Културното наследство прави Европа по-добро място за живот | StandartNews.com

За мен е изключителна чест и удоволствие да бъда отново с "Чудесата на България", поздравявам г-жа Славка Бозукова и нейния екип за кампанията. Това заяви еврокомисарят по иновации, културни изследвания, култура и образование Мария Габриел по време на форума "Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят", организиран от независимата медия "Стандарт" в партньорство с най-голямата рекламна агенция МЗ Комюникейшънс груп.

ВИЖ ОЩЕ: Снежка Михайлович: Трябва да говорим за наследството на Балканите

Първият по рода си форум в България събра в столичния х. "Маринела" представители на изпълнителната власт, на националния и европейския парламент, кметове, бизнес, дарители, неправителствени организации, археолози, музейни и научни работници, както и академичните среди. Акцентът на събитието са бъдещето на българското културно – историческо наследство и възможностите за културен туризъм, пречупени през призмата на дигиталния свят.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Бъдещето на Чудесата е в дигиталния свят

Комисар Габриел започна речта си с някои данни за дигитализацията на културата. "През последната година и половина 4 от 5 музея са постигнали онлайн формати. Но 3 от 4 музея казват, че нямат потенциал за това. Но предизвикателствата трябва да бъдат гледани като възможности - това е моята гледна точка", посочи Мария Габриел. Тя обясни, че никога досега културата и наследството й не са стояли толкова виксоко като приоритети в Еврокомисията.

ВИЖ ОЩЕ: Минеков: Дигитализацията на културата не е била пожелана

"Ще се спра най-напред на ресурсите - всички знаят колко са важни те, за да могат да бъдат използвани новите технологии. Кулутрата е нашата ДНК, в Европа има специално място за нея, но това е възможност и за развитие на регионите, тя е сред най-силните икономически сектори, дава прехрана на много хора. За последните 1,5 г. успяхме да напрвавим така, че да има ресурс за културата", посочи Габриел.

Тя представи най-важното от Програмата Хоризонт Европа: "За първи път в нея ще има клъстер, посветен на културното наследство. Бюджетът е 2,4 млрд. евро. Това е предизвикателство. Разполагаме с този ресурс - важно е накъде ще бъде насочен. Затова имаме нужда от съдействието на бизнеса, на регионите, на културата. Вярваме, че инвестицията в култура е инвестиция с висока възвращаемост", каза Мария Габриел.

ВИЖ ОЩЕ: Йотова: Чудесата спечелиха верни приятели

"Най-ценното са хората. Творческите и културните сектори дават заетост на най-много хора- Това означава да дадем възможност на вече заетите да видят перспектива, а това да привлечем и още млади хора", допълни още тя.

ВИЖ ОЩЕ: Акад. Ревалски: Радвам се, че БАН е партньор на "Чудесата"

"Като комисар, отговарящ за образованието, имаме програмата Еразъм плюс, където на младите се дава възможност да придобият нови умения - има удвоен бюджет от 28 млрд. евро за следващия период - ще бъдат създадени още повече възможности.

ВИЖ ОЩЕ: Чудесата на България влизат в дигиталния свят

Програмата Еразъм плюс е едната възможност. Другата е за хората, които са заети в сектора - творците, които също да имат възможност за добри практики", допълни Габриел. И добави, че тази програма вече ще бъде редовна за следващия програмен период.

ВИЖ ОЩЕ: Максим Бехар: Дигитализацията на Чудесата е в името на хората

Други ключови фактори са  пространствата за данни, защото новите технологии вървят ръка за ръка с тях. Тук отново може да помогне бизнесът.

"Европа има нещо, която я отличава - културното наследство. Затова една част от клъстер Култура е за съхраняване на културното наследство. С нас са много музеи, сред които и Лувърът. Моето желание е да има повече малки регионални музеи от Централна и Източна Европа", посочи още еврокомисарят.

Тя съобщи, че предстои създаването на европейска платформа за сътрудничество на всички, които работят по опазването на културното наследство. "Това е още едно предизвикателство. Новата общонст за знания и иновации ще има точно това за цел - да свързва хората, които се интересуват от темата, да се обменят добри практики", посочи още Мария Габриел.

Тя отправи послание и към регионите и кметовете, като посочи тяхната изключително важна роля. "Културата може да бъде фактор за развитие на регионите", изтъкна още Мария Габриел.

"Апелът ми е - да опазваме културното наследство, но и да виждаме невероятния потенциал, който да ни позволи да се създават приложения и услуги, за да направим Европа и всеки регион по-добро място за живеене. Защото само културата може да го направи", заключи Мария Габриел.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай