Дейвид Гарет свири в НДК със „Страдивариус" на 300 години

Дейвид Гарет свири в НДК със „Страдивариус" на 300 години | StandartNews.com

Дейвид Гарет излиза на 4 февруари в зала номер едно на НДК с 300-годишен „Страдивариус". Уникалната цигулка струва 5 милиона долара, информират от BG sound stage, по чиято покана идва световноизвестният музикант. Първото му стъпване у нас ще бъде с класическата му програма и в компанията на не по-малко прочутия пианист Жулиен Куентин. Ще чуем някои от най-емблематичните творби на Чайковски, Цезар Франк, Сарасате, Дворжак, Виторио Монти, Прокофиев. Ще звучи и култовият „Полет на бръмбара" на Римски-Корсаков. С него през 2008-а Гарет подобри световния рекорд на Гинес за най-бързо свирене на цигулка.

Самият Дейвид в началото на седмицата сподели във виодеообръщение до тукашните си фенове своята изненада, че е толкова известен у нас. Защото билети за 4 февруари вече няма. Неслучайно го наричат „Джими Хендрикс на цигуларите", канят го във филми заради харизмата и чара. Но корените на Гарет са в класическата музика. „Тя винаги е била моят дом", казва той. Сред неговите учители са цигуларите Айзък Стърн, Ида Хендел и Ицках Пърлман, а първите му записани албуми за „Дойче грамофон" са с шедьоври на Моцарт, Чайковски, всички Капризи на Паганини. Преди дни Гарет беше удостоен с награда за цялостен принос към световната сцена за 2017-а. Призът на Франкфурт "Frankfurter Musikpreis" ще му бъде връчен официално през април в църквата „Свети Павел" във Франкфурт.

"Цигулката е естествено продължение на ръката ми", споделя Гарет за тривековния "Страдивариус", с който свири и във филма „Цигулар на дявола".

„Страстта е единственото интересно нещо, за което заслужава да изхабиш времето си. И без значение как изглеждаш, ставаш крайно непривлекателен, ако не гориш отвътре", е житейската философия на артиста. Тъкмо заради това той е същински Паганини в изключителната драма на Бърнард Роуз - сценарист, режисьор, оператор на немско-италианската продукция. Действието в нея започва през 1830 година. "Славата е страст, любовта е проклятие", казва Паганини, който е на върха в цяла Европа. Неговият импресарио старателно поддържа интереса на публиката със скандали и сензации. Предстои покоряването на висшето общество в Лондон. "По-сигурно е да играеш остроумен поет, отколкото виртуозен цигулар, затова Роуз не рискува и кани самия Дейвид Гарет", пишат критиците след премиерата през 2015-а. Защото Дейвид е сякаш роден за кино - неговият Паганини е едно към едно: гениален, живее в лукс и с многобройни любовници, но вечно няма пари, тъй като е прахосник и комарджия. В Лондон го наричат "оръжие на дявола". А там той се влюбва за цял живот, колкото и кратък да е той. "Ти не я обичаше наистина. Ти обичаше идеята, която имаше за нея. Невинността. Някой, чиято чистота може да те спаси от всичките ти грехове. Но тя е човек. Има същата плът и амбиция като теб. Всичко, което би могло да се случи, е да я погубиш или да я поквариш със същия зародиш и същата зараза, която кипи в твоята кръв. Аз не съм Дявол. Аз служа на Дявола и ти си моят господар", казва Паганини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай