Чудно село, в което черпят с виното на Ситалк

Тук за пореден път туристите се възхищават на творческия гений на траките

Чудно село, в което черпят с виното на Ситалк | StandartNews.com

Всяка година на Спасовден в местността "Манастира" се провежда и местният традиционен събор

Село Старосел посреща туристи от страната и чужбина с куп полезни за здравето на хората и интересни по същество атракции. То е разположено между планината Средна гора и Тракийското равно поле. Любопитното е, че тук идват хора с различни интереси. 

Като се започне от любителите на историята на древните траки, през ценителите на прочутото местно вино и се стигне до привържениците на СПА туризма и лековитата минерална вода.  

На няколко километра от Старосел са открити забележителни паметници, светилища, останки от цели градове и гробници на тракийски велможи. Богатото историческо, културно и археологическо наследство от пет века преди Христа, е представено на гостите по незабравим начин.

За древни поселения отпреди 7-8 хилядолетия свидетелстват археологическите находки в района на селото. Древно тракийско селище с могъщи племенни вождове и богата местна аристокрация е било разположено в земите през V век пр.н.е. Една от сензациите край Старосел е Тракийският култов комплекс. Той е най-големият царски комплекс с мавзолей, открит у нас досега. През 2000 година покойният вече проф. Георги Китов се натъква на основния храм (от V век пр. Хр.), който се намира на Четиньова могила. Според учените, това е последният дом на могъщия владетел Ситалк на Одриското царство. 

Тук за пореден път ще се възхитите на творческия гений на траките, които са ненадминати майстори на строителството, архитектурата и приложните изкуства. 

Траките са били още големи ценители на виното. Доказателство за това ще намерите от северната страна на храма. Там е вкопана скална елипсовидна вана за производство и съхранение на еликсира. При разкопките в нея са намерени цедилки и различни съдове за пиене. 

Само на няколко метра оттук ще видите и каменен саркофаг. В него са открити златен пръстен с изображение на конник, както и сребърни предмети и бойни доспехи със стрели. Недалеч от гробницата пък, се намира и могилата "Хоризонт".  В нея е открит единственият тракийски храм с 10 колони - другите обикновено са имали по 5. Гробницата е била ограбена още в древността, но в нея са останали златни и сребърни предмети, които свидетелстват за ранга на покойниците. 

В края на селото е храмът на виното - винарна "Старосел". Тук посетителите могат да дегустират вълшебното гроздово питие още по време на производствения цикъл.  

На 20 км. от Старосел пък, се намира тракийският комплекс Кози Грамади от V-IV век преди Христа.Той включва уникална царска резиденция с няколко монументални сгради, обградени с крепостна стена. В тях са открити много монети от тракийските царе Терес II и Аматок, както и двойни брадви (лабрис) - символ на царската власт. 

Преди Априлското въстание населеното място е било важен стопански център в района с пазар за едър рогат добитък. След въстанието, в което населението взема масово участие и дава много жертви, част от жителите се изселват в Северна България, а други започват да изграждат селището наново на 3 км надолу от реката, като му дават името Ески ени кьой (което значи Старо Ново село), а това му название остава до 30-те години на миналия век, когато е преименувано на настоящето Старосел.

Мнозина смятат, че днешните жители на района остават верни на добрия вкус на траките, защото е очевидно, че още древните са открили достойнствата на този благодатен край с неговите лозя и минерални извори, с чудната природа на границата между планината и равнината, с мекия и приятен за живот климат. 

Днес Старосел успешно развива и СПА туризъм с минералните му води, които имат температура от 54 градуса по Целзий и са най-горещите в района.  Животворната течност е била използвана за лечение чрез къпане, а по-късно и чрез пиене. Сред заболяванията и състоянията, които се повлияват благоприятно от минералната вода са: на опорно-двигателния апарат, на ставите на долните и горни крайници, спондилартроза, болестта на Бехтерев, дискови хернии и радикулити, заболявания на храносмилателната система, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника в стадий на ремисия, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, жлъчнокаменна болест, хроничен и подостър пиелонефрит, цистит и уретрит, бъбречнокаменна болест с уратна и оксалатна диатеза и др.

Всяка година на Спасовден в местността "Манастира" се провежда и местният традиционен събор.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай