Чудото се случи! Нова тенденция в музеите

Чудесата на България оживяват

Чудото се случи! Нова тенденция в музеите | StandartNews.com

Интересът към културно-историческото ни наследство, съхранено и показано в музеите, все повече се увеличава, както сред българите така и сред чужденците, съобщава БНР.

Освен туристи, млади историци, етнолози и археолози намират професионалната си реализация в тези и културни, и научни институти.

В музейния комплекс в Банско две трети от служителите са млади хора, половината от тях с докторска степен.

Горещо лято, прохладна и красива планина с перфектно разработени и маркирани планински маршрути и богата фестивална програма. Това е само част от обяснението на силния летен туристически сезон в Банско. И в Пирин, и в града е пълно с хора. Колко от тях влизат в музеите, събрали историятаи културата на Банско, отговаря Светла Барякова, директор на Музейния комплекс за интервю на БНР.

"Много повече през лятото, отколкото през зимата. Има много голям интерес и от туроператорски фирми. Има много единични посещения от чужденци... Много се впечатляват от съдбата на Никола Вапцаров. Англичаните трудно разбират Възраждане. Туристите се впечатляват от архитектурата, естетиката и простотата в домашния бит. От дърворезбата, от иконите".

В повечето музеи на Банско ще ви посрещнат млади хора, владеещи няколко езика. Това е наистина приятна изненада, на фона на младата миграция от страната ни. И макар че има текучество, повечето от тях се задържат в Банско.

Целият екип на Музеен комплекс - Банско наброява 15 души. Най-близкото предизвикателство пред тях е подобаващото отбелязване на 230 години от рождението на Неофит Рилски, а една от изненадите за посетителите на къщата-музей ще бъдат уроците по неговата "Взаимоучителна медота".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай