Акад. Ревалски: Радвам се, че БАН е партньор на "Чудесата"

За малка страна като България няма нищо по-важно от това да си пази историята и да я показва на света, каза председателят на БАН

Акад. Ревалски: Радвам се, че БАН е партньор на "Чудесата" | StandartNews.com

Поздравявам г-жа Бозукова и г-н Бехар за това събитие, което показва на света културно-историческото ни наследство. Радвам се, че БАН е желан партньор в тези инициативи. И занапред ние ще бъдем партньор, на който можете да разчитате. Това заяви академик Юлиан Ревалски, председател на БАН, по време на форума "Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят", организиран от независимата медия "Стандарт" и най-голямата рекламна агенция МЗ Комюникейшънс.

ВИЖ ОЩЕ: Снежка Михайлович: Трябва да говорим за наследството на Балканите

Първият по рода си форум в България събра в столичния х. "Маринела" представители на изпълнителната власт, на националния и европейския парламент, кметове, бизнес, дарители, неправителствени организации, археолози, музейни и научни работници, както и академичните среди. Акцентът на събитието са бъдещето на българското културно – историческо наследство и възможностите за културен туризъм, пречупени през призмата на дигиталния свят..

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Бъдещето на Чудесата е в дигиталния свят

Той припомни, че БАН е дълбоко свързана с историята и културата на България още от своето създаване. "Проф. Богдан Филов е един от световно признаните археолози. Неизменно Аказемията е играла ключова роля в това да се разкриват Чудесата на България, сега това продължава", каза акад. Ревалски. И припомни, че първият виртуален музей е създаден през 1998 г. от институтите по математика и по информационни технологии на БАН.

ВИЖ ОЩЕ: Габриел: Културното наследство прави Европа по-добро място за живот

"Преди 7-8 г. бе реализиран мащабен проект за изучаване на траките и техните предшественици. Този проект бе изцяло финансиран с дарения и беше мултидисциплинарен. Именно в сътрудничеството между различни специалисти се крие успехът на бъдещите проекти", посочи академикът.

ВИЖ ОЩЕ: Йотова: Чудесата спечелиха верни приятели

ВИЖ ОЩЕ: Максим Бехар: Дигитализацията на Чудесата е в името на хората

Бъдете уверени, че научната общност ще подпомогне този процес, допълни той.

ВИЖ ОЩЕ: Минеков: Дигитализацията на културата не е била пожелана

"За страна като България, която е малка, няма нищо по-важно от това да си пази историята и да я показва на света", завърши речта си академик Ревалски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай