Понеделник,

Тайната история на замъка Вишеград

От: ПРОФ. НИКОЛАЙ ОВЧАРОВ -
1135
Тайната история на замъка Вишеград
A
A
A

ПРОФ. НИКОЛАЙ ОВЧАРОВ, историк и археолог, специално за СТАНДАРТ

През тази година за пръв път българското правителство финансира целево с 1.8 млн лв. археологически обекти в страната с цел развитието на културно-историческия туризъм. Става дума за 6 обекта, разположени на различни места в България. Повечето от тях са познати на хората – скалният град Перперикон, Хераклея Синтика край Петрич, нашумелият праисторически обект „Солниците“ до Провадия, античния и средновековен град Мисионис край Търговище и римската провинциална столица Рациария до Видин.

Един от тях е по-слабо познат на публиката и именно от него започва мащабната археологическа кампания. Става дума за уникално запазеният средновековен замък Вишеград, разположен живописно на брега на яз. „Студен кладенец“ само на 4-5 км по права линия от центъра на Кърджали.

Това е именно най-новият и доста перспективен за културния туризъм археологически проект. Тайнствената крепост Вишеград край Кърджали е сред най.важните средновековни твърдини на Източните Родопи. Изворите сочат и други здраво укрепени градове от 13-14 в. в този район като Перперикон, Мнеакос, Устра, Ефрем, Кривус и Патмос. Повечето от тях са локализирани и впечатляват с високо запазените си фортификационни съоръжения.

Замъкът Вишеград е пример в това отношение. Неговите високи до 10 м останки отдавна съблазняват изследователите. Във вътрешността се долавя класическото за един средновековен замък разпределение с висока няколко етажа сграда. Там са се намирали покоите на господаря, залата за пирове и малък молитвен параклис. Според нашите данни през ХІІ-ХІV в. това е била личната резиденция на управителите на Ахридос, както по това време са се наричали Източните Родопи.

От замъка бил впечатлен даже регентът на създадената в 1204 г. от кръстоносците върху руините на Византия Латинска империя Хенрих (Анри) дьо Ено. Хронистът Жофроа дьо Вилардуен разказва как при своя поход в планината през август 1206 г. наследникът на графовете на Фландрия се озовава със своята армия пред стените на намиращия се на брега на реката Арда „красив замък” Вишеград. Той го превзема и го прави своя резиденция. Тук Хенрих разбира за смъртта на брат си, пленения след прочутата битка при Одрин от април 1205 г. от българския цар Калоян първи латински император Балдуин, а баронският съвет го избира за следващ владетел. От пребиваването в крепостта Вишеград на най-видните френски рицари през 1206 г. вече е открита и следа – забрало на рицарски шлем, датиран в първата половина на 13 век.

            Разкопките на Вишеград ще продължат два месеца – май и юни, като ще се работи с повече от 30 души. Веднага след това започва кампанията на Перперикон, където през юли, август и септември се очаква да бъде окончателно разкрита намерената през миналата година пищна резиденция на епископите на Родопите от 6 век.


Всички новини от категория България в сърцето ми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com