Акве Калиде - древният СПА

Светилището на трите нимфи привлича хиляди туристи до Бургас

Акве Калиде -  древният СПА | StandartNews.com
  • Светилището на трите нимфи привлича хиляди туристи до Бургас
  • Царе, императори и султани се лекували в минералния извор

Това, че България е страната с най-много горещи минерални изводи е известно от древността. Доказателство са термите, които се откриват на цялата територия на държавата ни. Перлата на древните минерални бани обаче е Акве Калиде край Бургас. Комплексът се намира вдясно от магистралата София - Бургас до бургаския квартал Ветрен.Акве Калиде на латински Aquae Calidae означава "При горещите води".През Средновековието той е споменат с имената Терма и Термопол. Доказано е, че минералните бани е посетил дори Филип II Македонски, както и византийските императори Юстиниан I, Константин IV Погонат, императрица Ино Анастасия, българския кан Тервел и султан Сюлейман Великолепни.Лечебните свойства на горещия извор са били известни на хората, обитаващи тези земи от най-дълбока древност. Още

в неолита на това място е имало три селища

от VI - V хилядолетие пр. Хр. В средата на I хил. пр. Хр. Траките превърщат изворите в "Светилище на Трите нимфи", което векове наред привличало много поклонници.Римските бани при трите нимфи са изградени в средата на I век, по времето на император Траян. По същото времето бил изграден и важният римски път Виа Понтика, свързващ Марцианопол  - сегашния град Девня, Анхиало и Адрианопол.Анхиало (Поморие) е избран за административен център на района и благоустроен в обществени бани с два големи басейна.  При баните била построена важна пътна станция, наречена Акве Калиде. Това е и първото име, с което е известен градът от писмените извори.

Светилището на нимфите

продължило да съществува през римската епоха. То носело името Анхиалските нимфи, а баните - Анхиалски поради близостта на селището до административния център. По времето на друг римски император Септимий Север, там три години се провеждали специални тържества и спортни игри, наричани "Северия Нимфеа".Първото описание на града Акве калиде е направено от готския историк Йордан (VI век). В неговата "Римска история" той описва нападенията на готските племена тервинги и карпи срещу градовете по Западното Черноморско крайбрежие.Те разграбили и опожарили близкия Анхиало и спрели при Аква калиде. .Сградите на баните са възстановени и разширени в края на IV-V век. Според хрониста Прокопий Кесарийски по времето на Юстиниан I около града са изградени крепостни стени. Запазено е описанието на съпругата на император Тиберий II, Анастасия, която около 580 г. успешно се излекувала в Термопол и в знак на благодарност подарила императорската си мантия на местната църква.През 584 г. аварите, предвождани от Баян, подлагат на опустошение Тракия и крайбрежието и отсядат в лековитите Анхиалски бани. Според византийския историк Теофилакт Симоката, Баян пожалил баните от разрушение по молба на жените му от харема.През Ранното средновековие градът става известен като Терма или Термопол. Под това име той се оказва

в центъра на вниманието на кан Тервел

който в 708 г. близко до Терма нанася съкрушително поражение на ромейския император Юстиниан II. При последвалото разширение на българските граници на юг, след преминаването на областта Загоре в български ръце, градът Терма остава в пределите на България. След тридневния престой на латинците Анри Фландърски заповядва градът да бъде изгорен. След този пожар Термопол не можал да се възстанови повече. В следващите години баните били възстановени, но не и градът.Около 350 години след пожара на латинците османският султан Сюлейман I лекувал през 1562 г. подагра в баните и заповядал изграждането на нова баня върху полуразрушените български басейни.Селището, което се запазило до баните, било преименувано на Лъджа, което на турски означава горещ минерален извор.След Освобождението баните са известни като Айтоски бани. В землището на античния Акве Калиде се заселват предимно бежанци от Одринска Тракия. През 1934 г. Лъджа приема името Баня, а през 1950 г. Банево.

Богдан Филов е първият археолог,проучвал  Акве Калиде

От 2008 г. се провеждат мащабни археологически разкопки. Тогава се разкриват термите и северната порта. През 2011 г. античният и средновековният град са обявени за археологически резерват Акве калиде- Термопол. Следва консервация, реставрация и социализация на древния град.  За жителите на Бургас това са Минералните бани. За туристите Акве Калиде е атракция, която не просто впечатлява, а остава като незаличим спомен.При възстановяването на комплекса точно е спазена оригиналната визия. Тя изпълнява функцията на действащ музей, в който посетителите могат да гледат филм, създаден на базата на 3D мапинга.

Виртуалната разходка превежда посетителите през всички епохи

от траките, през римската епоха, кръстоносните походи и времето на Сюлейман Великолепни. В комплекса се предлагат и разнообразни възможности за релакс и забавления. Освен да разгледат старината, те могат да отдъхнат в кафенето и да си купат сувенири. Пространството е превърнато в парк с пейки фонтани.

Предвидено е и място за спорт

тенис на маса, бадминтон или футбол на малки вратички. Комплексът разполага и с удобна детска площадка. Амфитеатър пред Музейната експозиция събира почитателите на хубавата музика, киното и театъра. Пред билетния център, до самия паркинг, има изградена голяма чешма с множество чучури, от където всеки може свободно да си налее от чудодейната вода. Доказано е, че специфичният й химичен и минерален състав повлиява благотворно различни органи и системи в човешкото тяло.На следващ етап предстои изграждането на първо ниво на Музей, който ще представлява действащ СПА център с римска баня с топъл и студен басейн, място за масаж с билкови и естествени продукти.Музейната експозиция ще включва всички артефакти, открити в Акве Калиде - златни, сребърни и бронзови монети от различни епохи, златна обеца, пособия за баня, печати, керамика, мраморни декоративни детайли и надписи, култови предмети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай