Мисионис пази “портите” на Мизия

Жителите на града пиели вино от стъклени чаши в местната "таберна"

Мисионис пази “портите” на Мизия | StandartNews.com
  • Древният богат пазарен град дава името на Търговище
  • Жителите на града пиели вино от стъклени чаши в местната "таберна"

 

Като стратегическа планинска крепост, Мисионис е пазел един от най-важните проходи от Мизия към Южна България през Балкана. Както в миналото, така и сега, останките на твърдината бдят над прохода Боаза, който в старите векове е бил "портата", през която минавали търговци, войски и пътници.

Сведения за древния град дава османският пътешественик и разказвач Мохамед ал-Идриси в книгата си "Развлечение на копнеещия да преброди страните". Смята се, че споменатият там Мисионис съвпада с древния град, разположен в Преславската планина. Арабският географ споменава Мисионис без да уточнява дали това е столицата на Мизия, но подчертава, че е многолюден и процъфтяващ град в подножието на планината. Градът е имал оживени пазари и природни богатства, а жителите му получавали значителни доходи от търговия. Арабският географ посочва разстоянията до близки селища и това позволява да се търси местоположението на града в определена област и селищно обкръжение.

Данни от турски документи показват, че по-късно селище на мястото на Мисионис вероятно се е наричало Косово. Османският хронист Мехмед Нешри разказва за похода на везир Али паша през 1393 г. - от превзетия Шумен към столицата Търновград, когато той се изправя пред непристъпната крепост Кос Ова. Нейният управител заявява на изпратените парламентьори, че обитателите на крепостта няма да се отрекат от господаря си цар Иван Шишман и няма да се предадат. Заради това градът е изгорен след превземането, а жителите му са превърнати в роби. След опожаряването хората се преместват в равнината и градът започва да носи турското име Ески Джумая, което в превод означава "стар, древен, петъчен пазар". Споменът за Мисионис е пренесен и в името на днешния град Търговище.

Основоположникът на българската археология Карел Шкорпил е първият учен, който се опитва да определи мястото на Мисионис. Той смята, че това е северният склон на пролома на река Врана. Разкопките и проучването на древния град започват през 1962 г.  Тогава Димитър Овчаров, баща на археолога проф. Николай Овчаров, започва да ракопава възвишението Крумово кале. Той открива крепост от V - VI век със запазени стени, високи до 3-4 м. Във вътрешната част има огромна църква с кръщелна, стражеви помещения, жилищни сгради. Склоновете на хълма са с градско застрояване, което тогава е било проучено частично. В един от кварталите е разположен втори голям християнски храм с формата на базилика. Големият град се е простирал и в низината, където река Врана излиза от планината и продължава към Дунавската равнина. Смята се, че е възникнал още в античността и е продължил да съществува чак до османското нашествие в края на XIV век. В околността има мраморни колони от монументални сгради, антична каменна пластика, римска керамика, средновековни некрополи. През 1972 г. разкопките са прекратени.

Още първоначалното проучване на проф. Овчаров сочи, че към IX-X век животът тук се възражда. В руините на античния град се създава средновековно българско селище, свързано с близката столица Велики Преслав. През XII-XIV век Мисионис е важна крепост, която пази източните подстъпи към столицата Търновград. В края на XIV век укреплението е превзето от турците, крепостта е опожарена и никога повече не се възражда.

През 2004 г. Регионалният исторически музей в Търговище подновява разкопките с ръководител археолог Ангел Конаклиев. Чрез обхождания и сондажи той разбира, че градът е бил много по-голям, отколкото се е смятало преди. Същественото откритие при тези разкопки е раннохристиянската църква. Храмът се намира на неголям площад, специално оформен за него сред градските строежи. Във вътрешността й има две колонади от по пет колони, основите им са от бял варовик, а нагоре са били дървени. Изгорели са в пожара, който е унищожил и църквата. Храмът най-вероятно е бил епископска църква, което се подсказва от каменната седалка за архиереите в олтарната част и пак там са оцелели и възможни следи от постамента за трон. Под пода на олтара се открива реликварий, в който вероятно са били пазени мощи на почитан светец. По време на разкопките са открити много монети от времето на византийските императори Юстениан Велики, Юстин Втори, Анастасий и др.

Като продължител на делото на баща си, проф. Николай Овчаров продължава да проучва Мисионис. Той, заедно с колегата си Стефан Иванов, главен уредник в Регионалния исторически музей в Търговище, откриват останките от епископски дворец от края на V век. В тези години разкопките се финансират от община Търговище.

Всъщност проучването на античния и средновековен град Мисионис продължава над 40 години. Според проф. Овчаров названието на града Мисионис означава Мизия. Най-вероятно това е тогавашната столица на едноименната Източна римска провинция през V-VI век. Находките доказват, че в този град са живеели заможни хора. Сред най-интересните открития са бронзови дръжки на съдове с изображения на птици и пантера, които много наподобяват каменните релефи на лъвове от една от столиците на Първото българско царство /681 до 1018 г./ - Велкики Преслав. Това напомня, че градът е бил в ореола на царската власт, в непосредственото управление на държавния глава.

Една от най-интересните находки е кръчмата, или т. нар. "таберна". "Особено впечатляваща е намерената сграда, в която излизат стотици фрагменти от стъклени чаши и прозоречно стъкло. Чашите с нищо не се отличават от съвременните фини сервизи със столчета, стъпващи на изящни високи крачета", разказва проф. Овчаров. По думите му, в горната част античните майстори са изваяли прозрачни тънкостенни устиета. "Всичко това ни кара да определим сградата като място, в което жителите са отдъхвали на чаша вино. Край стените имало масивни дъбови маси. Подобни кръчми може да видим в древните римски градове Помпей и Херкуланум, засипани през I в. от вулкана Везувий. Те са носели името "таберна". Обикновено в близост до тях са били "лупанариите" - публичните домове в древен Рим", допълва той. Археолозите са категорични, че таберната от Мисионис е била доста голяма. Виното отлежавало в огромни бъчви, откъдето е преливано в амфори. Виночерпците са го преливали в кани и по-малки амфори с обем 2-3 литра. Именно такава фина амфорка от края на V, началото на VI в. е уникална находка от Мисионис.

Доказателство, че в града са живели богати хора, е наличието на остатъци от търговска борса и многото монети, намерени от археолозите. Възхищение будят ювелирно изработените предмети от животинска кост, сребърен пръстен, позлатена обица, обици от планински кристали. Огромно количество от плоско лято стъкло са намерили археолозите. То било използвано за направа на витражи за домовете в Мисионис. Наличието на стъкло само по себе си говори и за богатството на града.

През него минавал основен римски път, пресичащ града от Изток на Запад, а ханът бил с вход към пътя. Нормално е в такъв голям град да е имало крайпътно заведение. Но не предметите там са най-важното, а архитектурата. "Изненадан съм как в този период, който ние, учените, смятаме за упадък в империята заради нашествията на варварите, римляните успяват да построят проспериращ, богат град на върха на планината. Там строят сгради, улици, площади. Това е истинско изкуство, което до ден днешен буди възхищение", коментира проф. Овчаров.

А в днешни дни се обсъжда как да се подобри достъпът до този уникален древен град. И през тази година община Търговище отделя 40 000 лв. от бюджета си за финансиране на разкопките. "През това лято трябва да оградим някои опасни места по маршрута към Мисионис, тъй като все повече хора ходят там", посочи кметът на Търговище Добрин Димитров на съвместен брифинг с министъра на туризма Мариана Николова през февруари. Местната власт планира по стръмните участъци от пътя да се поставят предпазни ограждения. Общината настоява да се промени статутът на обекта, като се докаже, че той е от стратегическо значение за Търговище. Решението на общинския съвет ще бъде изпратено до междуведомствената комисия, от която се очаква и решението за промяна в статута на територията, в която попада Мисионис. Целта е той да бъде изваден от държавния горски фонд и собствеността му да бъде прехвърлена на Община Търговище. "Тогава вече и ние ще можем да го развиваме, включително да кандидатстваме по европейски проекти", смята кметът Димитров.

Мисионис е един от шестте обекта в страната, за които Министерството на туризма ще изготви рекламни видеа с любопитна информация за историческите забележителности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай