Топ 10 на очаквани изненади за местните избори

ГЕРБ губат едни области, печелят други, ВМРО печели, но не в Пловдив

Топ 10 на очаквани изненади за местните избори | StandartNews.com
  • ГЕРБ губат едни области, печелят други, ВМРО печели, но не в Пловдив
  • ДПС си връща позиции в Серевоизтока, добавя градове в Родопите

Въпреки че кметската битка в София между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова се представя като най-зрелищната, очакват се изненади в цялата страна. Скандалите в ГЕРБ в дузина градове превърнаха доскоро верни приятели в яростни конкуренти на кметския ринг под флага на различни партии и местни коалиции. В други градове пък непримирими политически врагове си стиснаха ръцете в опит да направят общ фронт срещу досегашните градоначалници. В много населени места голямата битка вече няма да е синьо-червена, а ще е с участието на ДПС, ВМРО или независими кандидати, подкрепени от местни коалиции. ГЕРБ ще са принудени да се разделят както с областни градове, така и с по-малки. Но заедно с това имат шанс да си върнат откраднати от тях градове преди 4 години.
БСП също ще получи реванш за голямата загуба през 2014-та, когато остана без областен град. Но и ще трябва да се раздели с неуспешни кметове на по-малки градчета. ДПС ще диша във врата и на двете големи партии по време на надпреварата. И ще се бори до последно за всяко село и махала. ВМРО ще чака грешен ход от големите партии и ще търси в движение нови договорки по места, за да сложи градоначалник. Прегрупирането в последния месец ще донесе разочарование за всички кандидати, които са лежали на стара слава и са подценили избирателите и противниците.

Ето и най-очакваните изненади в наверечието на кметската надпревара:

1. ГЕРБ е с реален шанс да си върне Плевен.

Въпреки раздираната доскоро от противоречия местна структура, лошият резултат на евроизборите, перманентната смяна на депутати, партията на Борисов успя да се обедини около кандидат, който е способен да спечели - областният управител Мирослав Петров. Независимо, че ще спори за стола с още девет канидати, сред които сегашният кмет Георг Спартански, издигнат от Инициативен комитет,  Калин Поповски от ВМРО-БНД и социалистът Илиян Йончев - от коалиция "БСП за България",  Мирослав Петров стъпва на плюсовете като резултати за града, направени с помощта на правителството и минусите на досегашното управление, което, за разлика от много други градове неоколо, така и не успа да привлече голям инвеститор, не подобри стандарта на живот и не засили сигурността.   

2. Свиленград сменя караула

Оттеглянето от битката на кмета Георги Манолов, който изкара четири успешни мандата, отваря пътя на партията на Борисов към овакантения пост с кандидатурата на Анастас Карчев - млад архитект, който досега се ползваше с подкрепата на градоначалника. Още 7 са кандидатите в надпреварата, повечето от тях са общински съветници досега. Такъв е и кандидатът на БСП -Стамо Димитров, и на ВМРО - Живко Проданов, и на земеделците - Николина Пехливанова.
Безспорно, основният му опонент ще е една от най-колоритните кандидатури в предстоящите местни избори - попфолк певецът Милко Калайджиев, номиниран от ДПС. Ниските резултати на БСП на евроизборите в града правят възможно партията на Доган да изпревари по гласове столетницата.

3. Отнемат една от гордостите на БСП - Чирпан.

Това става след един неособено успешен мандат на лявата Кичка Петкова, която остава града без голям инвеститор, но с лошо състояние на пътищата и чистотата. Управлянието й намалява шансовете на новия кандидат на БСП - общинският съветник Гено Генов, но дава попътен вятър на Ивайло Крачолов. Още повече, че в негова подкрепа бе направена и най-мащабната коалиция в новата история на Чирпан, в която влизат ГЕРБ, НФСБ, СДС, БЗНС, АБВ, Политическо движение „Социалдемократи“, ПП „Атака“, Обединение „Демократична България“ и партия „Български демократичен център“. Успехът в Чирпан ще донесе допълнителна радост за кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който, с новите си конкуренти, влиза в една от най-леките си битки за пореден мандат.

4. БСП може да си върне Ловеч.

Сегашният кмет Корнелия Маринова се изправя срещу най-малко желания опонент - Радина Банкова. Посочената от социалистите бизнесменка, освен шеф на голяма браншова организация, се ползва с уважението на гражданите и работниците си. Има и пълната подкрепа на бившия градоначалник - Минчо Казанджиев, който заради Маринова се сдоби с няколко обвинения. Срещу сегашната кметица ще играе и още един от ясните й врагове - кандадатът на ВМРО Виктор Стойчев, уволнен преди месеци от НАП - Ловеч. Местните вътрешнопартийни битки в ГЕРБ също накланят везните в полза на Банкова.

5. Ямбол почервенява.

Вътрешнопартийните сътресения в ГЕРБ, започнали с плачевния резултат на евроизборите и продължили с отхвърлената кандидатура на досегашния кмет Георги Славов, който пък се кандидатира с инициативен комитет, прави възможна победата на шефката на общинската структура на БСП Катя Георгиеа. Тя вече се поздрави с първи резултат на евроизборите в града. Сега разчита отново на победа, тъй като десните гласове ще бъдат разпръснати между дългогодишния управник и досегашния областен управител Димитър Иванов, който ще се състезава за ГЕРБ.

6. Шумен пада още на първи тур.

Знаковото изказване на зам. председателя на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид, че движението ще има втори кмет на областен гред (освен Кърджали) без балотаж, съвпадна по време с издигането на кандидатурата на Четин Казак за кмет на Шумен. Един от най-подготвените експерти на ДПС отслабва още на старта на кампанията шансовете и на двете големи политически сили. Макар по време на управлението на  Любомир Христов градът да успа да привлече инвеститори за новата си индустрияална зона, двойно по-големия брой на кандидати за кметове на тези избори, са поредно показателен, че се търси друг профил на кмет, различен от този на полицай. Голямата битка в града ще е броя на общинските съветници. Лявата кандидатурата на шефа на българо-турската камара за Северна България Венцислав Венков със сигурност ще увеличи броя на членовете в местния парламент за БСП.

7. Търговище ще изненада в последния момент

Независимо, че всички акцентират сега върху Шумен, много вероятно е ДПС да вземе на балотаж и Търговище. Само преди четири години Дарин Димитров спечели с мъка състезанието с ДПС, днес обаче той тръгва на още по-тежка битка с областния шеф на партията Хамди Илиязов. Фактът, че в града има само 4 кандидатури за кмет показва обаче, че всяка прогноза може е изненадващо погрешна. И мачът да се обърне в последния момент.

8. ГЕРБ губи шансове за Велинград и Доспат

Едни от най-популярните туристически дестинации - Велинград и Доспат по всяка вероятност ще се сдобият с нови кметове. Досегашният градоначалник Костадин Коев така и не успя да се реализира амбицията си да превърне града в спа дестинация на държавата, както и да осъществи плана за финансово оздравяване. Сега ще мери сили с народния представител от ДПС Сергей Кичиков, който със сигурност ще го изненада с програма за преобразяване на региона. Смяната на цялото общинско ръководство на партията на Доган в Доспат означава само едно - битката на сегашния градоначалник от ГЕРБ Елин Радев за втори мандат ще е, меко казано, изключително трудна.                         

9. ВМРО се готви за кмет на областен град

Въпрос на седмици е да разберем накъде накланят шансовете на хората на Каракачанов - може да има изненада в Русе с областния управител Галин Григоров, може да стане пробив във Велико Търново - със заместник-председателя на парламентарната група „Обединени патриоти“ доцент Милен Михов.

10. Изненада от Пиринско също ще има.

Тя ще е сюприз дори за изборен спец номер едно Цветан Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай