Социолози с горещи прогнози за 5 града

Трима фаворити в София, балотаж в Русе и Търново

Социолози с горещи прогнози за 5 града | StandartNews.com

Трима фаворити за кмет на столицата, сигурен успех на досегашния градоначалник на Бургас, изненадващ старт на кампанията в крайдунавски град, балотажи и с малки и големи градове, обяви "Барометър България" в последното си проучване за предстоящите местни избори.

Според социолозите в София единият от участниците очаквано ще бъде сегашният кмет Йорданка Фандъкова, за която 27,2% от анкетираните заявяват готовност да гласуват на първи тур.

Оказва се обаче, че основната интрига ще е вторият участник на балотажа, който към момента не е толкова ясен. Мая Манолова печели подкрепата на 19% от анкетираните, а Ангел Джамбазки, който се включи в кметската надпревара относително по-късно, е с почти изравнени позиции с кандидатката на левите партии и има подкрепата на 18,3% от
респондентите.

Кандидатът на градската десница Борислав Игнатов изпада от топлистата с прогнозен резултат от 5,9%. Все още 13,4% от анкетираните се колебаят към кого да насочат гласовете си.
Балотажът е сигурен в столицата с два възможни сценария, посочват от "Барометър България" -  Йорданка Фандъкова - Мая Манолова или Йорданка Фандъкова - Ангел Джамбазки.

Сигурен балотаж в Русе предвижда още проучването на "Барометър". В крайдунавския град се очертава оспорвана битка на първи тур, но с изненадващи съперници. Към момента кандидатът на ВМРО Галин Григоров има преднина с 24,5%, следван от Пенчо Милков, с подкрепа на БСП -  с 21,5%. Диана Иванова от ГЕРБ засега може да разчита на гласовете на 19% от избирателите. Далеч по-назад - с 3,1%, остава Елеонора Николова от местната коалиция Съюз на демократичните сили. Интересно е да се отбележи, че за първите трима това е първо участие в надпреварата за градоначалник.
Русе обаче е градът с един от най-високите проценти колебаещи се от изследваните градове -близо една пета от анкетираните, като именно този "несигурен" вот ще реши крайния резултат, така че още нищо там не е решено.

Във Велико Търново резултатите от проучването в началото кампанията също показват, че е вероятен балотаж, но колебаещите се биха могли да наклонят везните в полза на досегашния кмет и той да бъде преизбран още на първи тур.
Към момента Даниел Панов от ГЕРБ, има твърдата подкрепа на 48,4% от съгражданите си. За Весела Лечева, чиято кандидатура е издигната от левицата, биха гласували 15,3%. Кандидатът на ВМРО Милен Михов е подкрепен от 9,7% от анкетираните.

За разлика от столицата, Русе и Велико Търново, в Бургас изборите ще приключат още на първи тур, като настоящият кмет Димитър Николов има сериозната подкрепа на 74,6% от съгражданите си. На доста голям интервал от него остават кандидатът на БСП Николай Тишев - с 6,4% и представителят на НФСБ - Бойко Миразчийски, с 3,5%.

"Барометър България" изкара първи прогнозни резултати за оспорван балотаж в малката община Пешера ГЕРБ- ВМРО. Досегашният кмет събира 35,3% от гласовете на анкетираните, а кандидатът на коалиция ВМРО-БНД има 30,9% подкрепа.

Проучването на „Барометър България“ е проведено преди официалното започване на кампанията. По телефона са интервюирани 1900 български граждани с избирателни права, жители на общините София, Бургас, Русе, Велико Търново и Пещера. Проучването е направено в периода от 26 септември до 3 октомври.
На анкетирани са зададени следните въпроси: „Ще гласувате ли на предстоящите местни избори?“ и „Кой кандидат-кмет във вашия град ще подкрепите на предстоящите местни избори?“

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай