Сряда,

Социолози с горещи прогнози за 5 града

От: сс -
5963
Социолози с горещи прогнози за 5 града
A
A
A

Трима фаворити за кмет на столицата, сигурен успех на досегашния градоначалник на Бургас, изненадващ старт на кампанията в крайдунавски град, балотажи и с малки и големи градове, обяви "Барометър България" в последното си проучване за предстоящите местни избори.

Според социолозите в София единият от участниците очаквано ще бъде сегашният кмет Йорданка Фандъкова, за която 27,2% от анкетираните заявяват готовност да гласуват на първи тур.

Оказва се обаче, че основната интрига ще е вторият участник на балотажа, който към момента не е толкова ясен. Мая Манолова печели подкрепата на 19% от анкетираните, а Ангел Джамбазки, който се включи в кметската надпревара относително по-късно, е с почти изравнени позиции с кандидатката на левите партии и има подкрепата на 18,3% от
респондентите.

Кандидатът на градската десница Борислав Игнатов изпада от топлистата с прогнозен резултат от 5,9%. Все още 13,4% от анкетираните се колебаят към кого да насочат гласовете си.
Балотажът е сигурен в столицата с два възможни сценария, посочват от "Барометър България" -  Йорданка Фандъкова - Мая Манолова или Йорданка Фандъкова - Ангел Джамбазки.

Сигурен балотаж в Русе предвижда още проучването на "Барометър". В крайдунавския град се очертава оспорвана битка на първи тур, но с изненадващи съперници. Към момента кандидатът на ВМРО Галин Григоров има преднина с 24,5%, следван от Пенчо Милков, с подкрепа на БСП -  с 21,5%. Диана Иванова от ГЕРБ засега може да разчита на гласовете на 19% от избирателите. Далеч по-назад - с 3,1%, остава Елеонора Николова от местната коалиция Съюз на демократичните сили. Интересно е да се отбележи, че за първите трима това е първо участие в надпреварата за градоначалник.
Русе обаче е градът с един от най-високите проценти колебаещи се от изследваните градове -близо една пета от анкетираните, като именно този "несигурен" вот ще реши крайния резултат, така че още нищо там не е решено.

Във Велико Търново резултатите от проучването в началото кампанията също показват, че е вероятен балотаж, но колебаещите се биха могли да наклонят везните в полза на досегашния кмет и той да бъде преизбран още на първи тур.
Към момента Даниел Панов от ГЕРБ, има твърдата подкрепа на 48,4% от съгражданите си. За Весела Лечева, чиято кандидатура е издигната от левицата, биха гласували 15,3%. Кандидатът на ВМРО Милен Михов е подкрепен от 9,7% от анкетираните.

За разлика от столицата, Русе и Велико Търново, в Бургас изборите ще приключат още на първи тур, като настоящият кмет Димитър Николов има сериозната подкрепа на 74,6% от съгражданите си. На доста голям интервал от него остават кандидатът на БСП Николай Тишев - с 6,4% и представителят на НФСБ - Бойко Миразчийски, с 3,5%.

"Барометър България" изкара първи прогнозни резултати за оспорван балотаж в малката община Пешера ГЕРБ- ВМРО. Досегашният кмет събира 35,3% от гласовете на анкетираните, а кандидатът на коалиция ВМРО-БНД има 30,9% подкрепа.

Проучването на „Барометър България“ е проведено преди официалното започване на кампанията. По телефона са интервюирани 1900 български граждани с избирателни права, жители на общините София, Бургас, Русе, Велико Търново и Пещера. Проучването е направено в периода от 26 септември до 3 октомври.
На анкетирани са зададени следните въпроси: „Ще гласувате ли на предстоящите местни избори?“ и „Кой кандидат-кмет във вашия град ще подкрепите на предстоящите местни избори?“

 


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички