Ревански: Ще дарявам заплатата си за млади таланти на Ямбол

Крайно време е градът да бъде върнат на хората, казва кандидатът за кмет Валентин Ревански

Ревански: Ще дарявам заплатата си за млади таланти на Ямбол | StandartNews.com

Валентин Ревански: Ще дарявам заплатата си за младите таланти на Ямбол

* Местните данъци и такси трябва да бъдат оптимизирани, при нас се плащат едни от най-високите

* Крайно време е градът да бъде върнат на хората, казва кандидатът за кмет, който убедително води след първи тур, в интервю за Стандарт

Валентин Ревански е роден и израснал в Ямбол. Има успешен собствен бизнес. Развива млекопреработвателно предприятие, кариера за добив на гранит, участва в местната кабелна телевизия. Най-големият дарител в града - подпомага спорта, културата, талантливите деца на Ямбол, хора в нужда. Ревански спечели първия тур на местните избори с 40,18 на сто подкрепа. В неделя ще се състезава на балотажа с кандидатката на БСП Катя Георгиева, която има двойно по-малък резултат - 21.54%.

* Управлението трябва да е отворено и прозрачно, без административни спънки, без "наши и ваши" фирми
* В по-големите квартали трябва да има офиси на общината
* Масов спорт стана ямболии да регистрират колите си другаде, за да плащат по-малко
* Искам да подам ръка на всеки млад предприемач, който започне самостоятелен бизнес в града ни

- Г-н Ревански, на първия тур Вие направихте най-големия изборен обрат, като спечелихте двойно повече гласове от БСП, а кандидатът  на ГЕРБ отпадна от балотажа. Каква, според Вас, е причината за голямата подкрепа, която получавате от жителите на Ямбол?
- Преди да отговоря искам от сърце да благодаря на всеки един, който повярва в каузата на нашия екип, а тя е заедно с ямболлии да променим нашия роден град към по-добро. Винаги съм бил част от хората, с много от тях се познаваме и знаят, че ще направя това, което съм казал. Разкрих пред тях моя живот и моето семейство. Само за месец успяхме да проведем над 50 срещи с гражданите на Ямбол и лично от тях да чуем и видим, какви са проблемите, с които се налага да се сблъскват в своето ежедневие, но най-важното е, че показахме с реални действия как проблемите могат да бъдат решени бързо. Защото обяснения как нещо НЕ може да се случи може да има много, но оправдания няма. Хората са търсили диалог с общинската администрация, писали са жалби, но молбите им са останали нечути. Човешко отношение на екипа ни към всеки един от гражданите и вярата, че нещата могат да се случат са в основата на голямата подкрепа, която получихме. И не на последно място - аз и моят екип сме далеч от политическите интриги и порочния начин при вземане на решенията. Нашите послания и идеи достигнаха до хората и ги докоснаха. Върнаха им емоцията и вярата в доброто.
- Какво най-много Ви отличава от партийните кандидати за двете големи политически сили?
- Аз съм независим кандидат и никога не съм бил член на нито една партийна организация. Благодаря на партия „Пряка демокрация“, че ми даде тази възможност да използваме регистрацията й. Споделям идеите за участието на гражданите в управлението и за това властта да се споделя с тях. Крайно време е Ямбол да бъде върнат на хората.
Останалите кандидати са част от статуквото, били са дълги години в управлението, а аз имам свободата решения да се вземат извън натиска на политически централи.
Доказал съм, че мога да управлявам, да работя с хора като подбирам най-добрите, а всяко начинание, с което се захвана го превръщам в кауза. Никога не съм делил хората според тяхното социално положение, религия, партийна принадлежност или нещо друго, за мен са важни всички.
- Твърдите, че Ямбол има нужда от промяна. Каква обаче трябва да е тя, за да се съживи региона и да се осигури ускорено развитие?
- Да, Ямбол има нужда от промяна. Но преди да се съживи районът, трябва да се обърне внимание на гражданите.
На първо място - промяна в това те да бъдат чувани, да настояват техните на пръв поглед обикновени проблеми да бъдат решени, за да живеят нормално!
Промяна в това, кметът и неговата администрация да имат не само приемен ден, но и да се срещат с хората и да им помагат.
В по-големите квартали трябва да има офиси на община Ямбол. А за да не се раздува общинската администрация ще се ползват от служители от сегашната сграда в центъра на града. За целта ще се използват и все още непродадени общински помещения.
Трябва да се създадат условия за младите и хората в трудова възраст да останат да работят и да се развиват тук.
По отношение на начина на управление - то трябва да бъде отворено, прозрачно и с лично отношение към всеки, който има желание да инвестира и работи на територията на област Ямбол. Без административни спънки, без рекет, без "наши и ваши" фирми.
Но първият въпрос към един инвеститор трябва да е - каква ще е средната работна заплата, която може да предложите. Ако условията са добри за ямболлии, ще бъде осигурен общински служител, който да помага в придвижването на съответните документи, за да се случат нещата възможно най-бързо.
Необходимо е и особено внимание към успешното партньорство със съседните общини, с някои от които диалогът е нарушен отдавна. Не на последно място и партньорство с държавата.
- Кои са основните Ви приоритети, които ще отстоявате в програмата Ви, ако спечелите балотажа?
- Основните приоритети, които могат да се решат на местно ниво са сигурност за гражданите-осветление, видеонаблюдение, кръгови кръстовища, подобрения в инфраструктурата, особено в кварателите.
Надявам се, с помощта на хората да се изработи подробен и конкретен план за работа във всеки квартал, на всяка малка улица на основата на реални проблеми, с много от които вече сме запознати. Ще разчитаме и на предложенията на гражданите, за които администрацията трябва да е отворена, отговорна и компетентна.
Местните данъци и такси трябва да бъдат оптимизирани. Знате ли, че в Ямбол се плащат едни от най-високите данъци, някои от които по-големи дори отколкото в столицата. Нивата на заплатите обаче са несравними. За пример мога да дам данъка за МПС. Масов спорт стана много от жителите на Ямбол да регистрират колите си на други места, за да плащат по-малко. Щом като в други общини могат да си позволят по-ниски данъци за леките автомобили например можем да си зададем въпроса защо община Ямбол да не може. И толкова ли са ни хубави пътищата в града и в кварталите?
Друг приоритет е прозрачността, качеството и контролът на обществените поръчки. Имам подготвени специалисти, които ще помогнат в това.
Като цяло приоритетие са много, но искам да обърна внимание и на създаването на активен спорт и почивка през свободното време. Имаме подготвени проекти, които са част от управленската ни програма.
- Избраните в страната кметове вече обявиха, че първата им задача е да започнат подготовка за бюджета за общините за следващата година. На какво бихте акцентирали Вие - на пари за инфраструктура или за повече социални разходи?
- Не бих разделил инфраструктурата и социалните разходи по важност. На първо място бих стимулирал политики в социалната област, които са важни за хората и община Ямбол изостава сериозно в сравнение със съседни общини. Това са домашен социален патронаж, безплатен транспорт за възрастни хора и ученици, кухня, пари за пенсионерските клубове, стимулиране на семейства с две и повече деца при ясно определени критерии-образователен ценз, работещи и осигурени родители и постоянен адрес в град Ямбол поне 3 години.
За инфраструктурата, вече посочих някои приоритетни неща - условия за бизнеса и нови качествени инвеститори, внимание към малките квартални улици, завършване на проекта за водния цикъл и други.
- Ямбол е една от областите, които имат потенциал за развитие както на преработващата промишленост, така и на селското стопанство. Как общината може да стимулира привличането на нови инвеститори?
- Имам голям опит в това отношение и знам, колко важна е добрата инфраструктура, облекчения, подходяща данъчна среда, подготвените кадри, партньорството. Именно в тази посока трябва да се работи.
- Като бизнесмен Вие досега подкрепяхте много от младите таланти на града. Какво предвиждате за задържането им в Ямбол?
- На първо място това, което зависи само от мен е да дарявам заплатата си всеки месец за тяхното развитие и ще продължавам да ги подкрепям финансово. Ямбол е град, в който има много талантливи деца! В моя екип е Енчо Керязов, който също помага много на талантливите млади хора.
За мен особено важно е вниманието към децата от най-ранната им детска възраст, отново в партньорство с държавата, с треньори и други специалисти. За учениците са необходими програми, който са съгласувани с потребностите на бизнеса.
В една общинска администрация е добре да работят повече млади кадри, разбира се, според качествата които притежават, а не на приятелски принцип. Бъдещето са младите и тяхната енергия е водеща сила в развитието на един град. Искам да подам ръка към всеки млад предприемач, който реши да започне самостоятелен бизнес в община Ямбол. Небходими са преференциални наеми на общински помещения, липса на административна тежест и др.
- На какъв тип хора ще заложите при избора на екип, с който да работите  за бъдещето на общината?
- Хора, които се отнасят към всички с човещина, имат приницпи, енергия и желание за работа. Хора, които са доказали се професионалисти в областта, в която се развиват и приемат своята работа и тази в полза на гражданите като кауза. Финансово независими и необременени с лошо политическо минало, с идеи и визия за решаване на техното реализиране.
- Като какъв се определяте, като консервативен или либерален човек?
- Консервативен по отношение на семейство, традиции и ценностна система. Либерален по отношението ми към хората, бизнеса, управлението, правата на гражданите, свободата на печата, частната собственост.
- Вие сте известен както с успешния  си бизнес, така и с най-родолюбивите мероприятия, които организирахте срещу бежанските лагери. Ако трябва да избирате между подкрепа на бизнес или на кауза, какво ще направите?
- Бих подкрепил всичко, което е в полза на гражданите. Правил съм го през годините и ще продължа да го правя. Референдумът, за който говорите през 2016 година е кауза, която обедини жителите на област Ямбол. Тогава ясно показахме, че когато искаме нещо няма сила, която да ни спре и доказахме, колко е важно да бъдем единни.
Доказахме важността на обединената гражданска енергия!
За мен всеки бизнес, който е полезен за града също е кауза.
Правиш ли нещо, в което хората вярват и искат - правиш го докато не го постигнеш.
А в основата на всеки успех е човешкият труд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай