Проф. Константинов: Не могат да хакнат вота

Една комисия се върна по средно 6 пъти от катастрофата в Арена Армеец на предишните избори, каза математикът

Проф. Константинов: Не могат да хакнат вота | StandartNews.com

Ново мобилно приложение ще помага на избирателните комисии при броенето на гласовете. Това обясни пред Нова тв проф. Михаил Константинов.

Той обясни, че изборите, които предстоят, няма да са по-сложни от тези, които се проведоха преди 4 години. Единствената разлика била в това, че преди 4 години партиите и коалициите, които се явявали, били 45, а този път са 66. Това означава, че обемът на информацията ще е по-голям.

„Най-важната задача в момента е да се обучат комисиите. Поне 1-2-ма трябва да знаят как се попълва протокол”, обясни проф. Константинов. „Този път имаме една техническа придобивка – едно мобилно приложение, което ще позволи на комисиите, още преди да тръгнат към общинските комисии, да проверят дали са им изпълнени контролите. Това е или числово равенство, или неравенство, което трябва да е изпълнено, за да бъде протоколът коректен”.

Проф. Константинов обясни, че проблемите, които възникнаха при предаването на протоколите в „Арена Армеец” преди 4 години, са се получили, тъй като комисиите са били връщани многократно. А е имало и комисия, връщана 45 пъти.

„Това не представлява обработка на резултатите. Нашите избори не могат да бъдат хакнати. Американските може, френските може, нашите не може. Информацията се пренася на флашка. Не са свързани машините с интернет”, обясни проф. Константинов.

"В село до София има най-много пет избора, които хората могат да направят. От петте едното е с преференция", обясни той. С преференции се избират общинските съветници.

Запитан дали последният в списъка може да стане първи, математикът обясни: "Първият на преференцията е бетониран, защото бюлетините без отбелязана преференция се броят за него. Последният не може да стане първи като на евроизборите. Много е трудно."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай