Четвъртък,

Проф. Константинов: Не могат да хакнат вота

199
Проф. Константинов: Не могат да хакнат вота
A
A
A

Ново мобилно приложение ще помага на избирателните комисии при броенето на гласовете. Това обясни пред Нова тв проф. Михаил Константинов.

Той обясни, че изборите, които предстоят, няма да са по-сложни от тези, които се проведоха преди 4 години. Единствената разлика била в това, че преди 4 години партиите и коалициите, които се явявали, били 45, а този път са 66. Това означава, че обемът на информацията ще е по-голям.

„Най-важната задача в момента е да се обучат комисиите. Поне 1-2-ма трябва да знаят как се попълва протокол”, обясни проф. Константинов. „Този път имаме една техническа придобивка – едно мобилно приложение, което ще позволи на комисиите, още преди да тръгнат към общинските комисии, да проверят дали са им изпълнени контролите. Това е или числово равенство, или неравенство, което трябва да е изпълнено, за да бъде протоколът коректен”.

Проф. Константинов обясни, че проблемите, които възникнаха при предаването на протоколите в „Арена Армеец” преди 4 години, са се получили, тъй като комисиите са били връщани многократно. А е имало и комисия, връщана 45 пъти.

„Това не представлява обработка на резултатите. Нашите избори не могат да бъдат хакнати. Американските може, френските може, нашите не може. Информацията се пренася на флашка. Не са свързани машините с интернет”, обясни проф. Константинов.

"В село до София има най-много пет избора, които хората могат да направят. От петте едното е с преференция", обясни той. С преференции се избират общинските съветници.

Запитан дали последният в списъка може да стане първи, математикът обясни: "Първият на преференцията е бетониран, защото бюлетините без отбелязана преференция се броят за него. Последният не може да стане първи като на евроизборите. Много е трудно."


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички