Петък,

НОВОТО ВРЕМЕ: Има пари за пътища, няма желание за действия

От: Стандарт -
НОВОТО ВРЕМЕ: Има пари за пътища, няма желание за действия
A
A
A

Каква е реалността? Генералният план на общинския транспорт е изтекъл отдавна и към днешна дата общината не предвижда да приеме нов. Ситуацията на обществения транспорт в град Смолян е плачевно, а градската транспортна схема е архаична. Единствено ситуацията в малките населени места в общината е по-лоша. В голяма част от тях дори липсва съвременна вътрешна пътна инфраструктура или тя е в окаяно състояние.

Това е едната страна на  проблема. Слизайки от автобуса или колата обаче смолянчани се натъкват на „нещо”, което не е тротоар. „Нещото” някога е било тротоарна настилка. Състоянието на тротоарите в град Смолян е не просто лошо, то не е безопасно и не е достъпно за майки с колички и хора с увреждания. Същото е положението с амортизираното, скъпо, неефективно и липсващо улично осветление. А състоянието на мостови съоръжения и пешеходни подлези е повече от незадоволително.

Решенията, които Новото време предвижда не са „извънземни”, те са логични и изискват единствено воля и желание за неподкупна работа.  На първо място – ще бъдат премахнати «обраслите» с лобизъм и корупция практики за възлагане на обществените поръчки в строителството на обекти от транспортната инфраструктура, както и избирането на превозвачи. Фирмите, които извършват обществен превоз ще бъдат обект на регуларни проверки и контрол.

Следващата стъпка, предлагана от Новото време, е да бъде спешно актуализирана транспортната схема в общината. Тя ще включва изграждането на нови транспортни услуги, обслужващи основните линии в региона, като ще бъдат разкрити нови байпасни  транспортни линии (т. нар. шатъли), обслужващи отделни райони на града.

„Това са само част  от практичните решения за модернизиране на обществения транспорт и транспортните услуги в града. Но те паралелно ще бъдат придружени от редица мерки, насочени към реалното обновяване на самата инфраструктура”, заяви Кирил Хаджихристев, кандидат за кмет, издигнат  от „Новото време”. Екипът на „Новото време” и Кирил Хаджихристев работят по изготвянето на програма с финансови разчети за ремонт и реконструкция на обслужващите улици в населените места на територията на община Смолян.

Пари има и е напълно възможно Смолян да има модерен транспорт и нормални пътни условия. И не трябва да се стига до протести, за да се усеща властта, че трябва да свърши работа. Това изисква единствено промяна в начина на управление на общината и адекватни решения.”, заяви Хаджихристев.

 


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички