Моята мисия е грижата за децата

Превърнахме се в една от най-желаните инвестиционни дестинации, казва доц. д-р инж. Ивайло Симеонов

Моята мисия е грижата за децата | StandartNews.com
Превърнахме се в една от най-желаните инвестиционни дестинации, казва доц. д-р инж. Ивайло Симеонов Битка е от единия лев, с който разполагаш в общината, да създадеш стойност за два

Ивайло Симеонов в роден в гр. Елин Пелин през 1976 година. Завършва СОУ „Васил Левски“ в града през 1995 година. След това се дипломира като инженер по комуникационна техника към Факултета по комуникационна техника и технологии на Техническия университет - София, а през 2012 година и като магистър икономист към Университет за национално и световно стопанство, гр. София. Има академична кариера като доцент в Техническия университет - София, преподавател по мениджмънт на високите технологии, иновации и предприемачество, дългогодишен съветник на Ректора, академичен наставник на клуб „Информационни и комуникационни технологии“, създател и председател на Националното представителство на студентските съвети, председател на Университетската синдикална организация „Висше образование и наука“ към КНСБ и на Университетския клуб по таекуон-до. Автор е на над 35 научни публикации в сферата на образованието и информационните технологии, член на Съвета на директорите на Северноамериканско-българската търговска камара, Българо-казахстанската търговска камара и „Гражданска инициатива България“. Има две деца.
Като основен участник в редица глобални иновационни проекти през годините доц. Симеонов е участвал в управлението на инвестиции на обща стойност над 20 милиона лева. На местните избори през 2015 г. доц. д-р инж. Ивайло Симеонов е издигнат за кандидат за кмет на Община Елин Пелин от страна на местна коалиция ВМРО - Нова България. Той печели изборите с двойна преднина. На XXIX-то Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България, проведено на 23 и 24 февруари 2016 г. в град София, кметът на Община Елин Пелин доц. Ивайло Симеонов е избран за член на Управителния съвет на НСОРБ от Югозападен регион.
Днес той е кандидат за втори мандат, като се отново се бори за кметското място в Община Елин Пелин.

- Инж. Симеонов, в разгара сте на нова кампания, нова битка, трудно ли е да сте „различният кмет“?
- Не знам какво влагате като смисъл в думата „различен”, но аз съм си същия. Не съм спирал да работя за хората. Кожата ми загрубя от неизпълнени обещания и удари под кръста, но това е битка, както казахте. Битката никога не е свършвала. Битка да намериш най-доброто, не най-лесното решение. От единия лев, с който разполагаш в общината, да създадеш стойност за два. И тогава, освен шопския и рогатия инат, ти трябва верен екип, с който да работиш. Хора, с които да гледате в една посока. Сам не можеш, независимо какъв мечтател си, независимо какво искаш да направиш и съградиш. Изключително трудно е, когато една община е била в застой осем години, да я задвижиш. Не са правени ремонти с години. Ремонтираш нещо, а другото изпъква като недовършено. А ти нямаш на разположение вълшебната пръчка да решиш всички проблеми. Правени са ремонти за отбиване на номера и прибиране на едни пари. Не става така.


Бих казал, че през изминалия мандат сме една от най-проверяваните администрации. Ежемесечни проверки от всички контролни органи. Но спокойно мога да кажа, че Община Елин Пелин вече е разпознаваема не само на областно, но и на национално ниво. Може би едно от най-трудните неща бе, да спечелим доверието на бизнеса. Хората, които инвестират в общината, да инвестират в подобряването на качеството на живот на нейните жители. Започнахме да печелим проекти, за които бе немислимо даже и да кандидатстваме. Бях изправен пред много трудни и не толкова популярни решения. Създаде се общинско предприятие, което пое много задачи и значително облекчи разходите на общината. Вече не трябваше да разчитаме само на външни фирми, а имахме служители в общинска структура, които вършеха работа. От две ръждясали коли, причислени към имуществото на Община Елин Пелин, днес можем да се похвалим със значителен автопарк и оборудване. И съм сигурен, че в бъдеще резултатите ще бъдат впечатляващи, особено с темповете на развитие, които има.
- Остана малко повече от две седмици до изборите, въвлякоха ли Ви в „мръсната“ кампания на политическите игри?
- Мръсна, мръсна, колко да е мръсна. Всъщност хората съдят по себе си и виждат света, който ги заобикаля от начина, по който възприемат всичко. Черните очила няма да ни избягат. Важното е да се опитаме, да издигнем хубавото, което се прави. Хората имат очи за хубавото. Това е важното! И го разбират. С изливането на глупости и лъжи, които лесно могат да бъдат оборени с документи, няма как да вървиш напред. Истината винаги си намира път!
Мога да дам пример с водния цикъл за гр. Елин Пелин. Обвиняват мен и екипа ми за един, предварително обречен, провален проект, за който вече имаме решение на съда, че е бил пълна измама. Милион и двеста хиляди само за проектиране! Има окончателно решение на прокуратурата, на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметна палата, които ясно и категорично казват, че става въпрос за злоупотреби. Злоупотреби с общински пари. Това е мръсното. Защото си излъгал хората. Дал си им надежда, че ще построиш нещо, ще подновиш, а всъщност някой е взел едни пари. А кой какво казал, кой какво написал някъде си, не чета. Вярвам на хората! Мръсната кампания не помага. Мога свободно да се разходя из улиците, вратата ми е отворена за всички. Изслушал съм много хора. Времето на мръсните кампании, купуването на гласове, шантажа е отминало. Заставаш честно пред хората с това, което си свършил и със сърцето си. Хората го виждат и го разбират. Това е важното!
За мен по-страшното е чувството за безнаказаност. Безнаказаността е тази, която ражда чудовища и за съжаление не само в политиката. Ако на всичко казваш „не ми пука”, „не ме интересува”, в един момент се усещаш, че не се интересуваш от самия себе си. Ако си глух за проблемите на другите, то и самия себе си няма да може да се чуеш. Всъщност не е важно какво работиш. Важното е да го работиш с достойнство. Това е водещата ми сила в работата. А с достойнство мръсна кампания не се прави.
- Община Елин Пелин се налага все повече като хубаво място за отглеждане на деца. Въведохте доста нови стимули за младите семейства…
- Това е тема, по която обичам да говоря. Екипът ми води успешна политика, насочена към подпомагане и подобряване на условията за живот за младите семейства с деца. През последните години децата, родени на територията на общината се увеличават, а спокойствието на малкия град, лесният достъп до детска градина и училище, примамват все повече млади хора да изберат община Елин Пелин за свой дом. Специална грижа Общината полага за родителите на три и повече деца. Сумата, която държавата предоставя при раждане на трето дете е 300 лв., а за всяко следващо - по 200 лв. Спрямо приетият през 2017 г. от Общински съвет – Елин Пелин Правилник за отпускане на еднократната помощ за раждане на дете в общината, сумата може да достигне до 1500 лв за трето или следващо дете. При две деца в образователната система на общината, за второто дете се заплаща половин такса, а третото дете получава безплатен достъп до детска градина. Да, не е много, но са първите крачки и ние тръгнахме. Сега можем само да надграждаме. Тук помага шопският инат – вървим само напред.
Справянето с демографската криза в България е генерален проблем, чието решаване се отлага и пренебрегва от години. Работим приоритетно и целенасочено в тази посока, въпреки ограничените си бюджетни средства и постигнахме видими резултати само в рамките на три години. Децата са ни важни. Затова ще направя всичко възможно да осигуря спокойно място за тяхното отглеждане. Поддържаме читалищата, работим много добре с училищата, помагаме си. Имаше една хубава българска приказка – „Цяло село е нужно да се отгледа едно дете”. Защото заедно можем повече. Трябва да дадем пример с това, че можем да помагаме един на друг. Можем да работим заедно за по-добро. Днес ще поправим детска площадка, утре ще боядисаме пейки, ако трябва ще изчистим пространството около нас...
През първия ми мандат въведохме наградата „Бебе на годината”, където подарявахме символични подаръци на семействата, сдобили се с рожба през месец януари. Сега следва да започнем да правим това и за останалите месеци от годината. Защо не! Ще празнуваме през цялата година. Раждането на дете си е празник. През месец юни награждаваме родителите на деца, родени в малки населени места, където дълги години не е имало бебета.
С грижата за най-малките и младите семейства станахме разпознаваеми на национално ниво. През 2018 г. Община Елин Пелин получи отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“ – II място в категорията „Успешна промяна“. Призът се присъжда от Държавна агенция за закрила на детето и за нас това е важно. Това означава, че нашите усилия са видени, разпознати, оценени. И знаеш, че трябва да продължиш.
От изключителна важност за мен е, че спечелихме и вече реализираме проекта „Заедно за всяко дете”. Първата част на този проект обхваща строителните дейности и ще бъде надграден с нов проект, за осигуряване на финансиране за цялостното функциониране на изградените вече Център за обществена подкрепа, Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства и Център за настаняване от семеен тип за деца. Така на територията на Община Елин Пелин ще бъде предоставена подходяща услуга за грижа, за най-уязвимите. Всяко дете заслужава щастливо детство.
- В Община Елин Пелин имахте на посещение на г-н Джордж Кремлис – ръководител на отдел „Кохезионна политика и екооценки“ в ГД „Околна среда“ на Европейската комисия, във връзка с отварянето на нов завод за преработката на найлонови торбички. Какво всъщност е участието на Община Елин Пелин?
- Вижте, в Община Елин Пелин се изгражда първият в България завод за рециклиране на пластмаси с иновативно оборудване, отговарящо на най-високите стандарти и екологични критерии на Европейския съюз. Инвестицията е на стойност 40 млн. евро от страна на няколко компании, но Общината няма никакво участие в него. През октомври 2018 г. г-н Джордж Кремлис беше наш официален гост, с когото заедно посетихме работната площадка, като преди това бяха проведени информационни срещи с граждани, с общественият посредник Румяна Младенова, с кметове на населени места от общината, служители на общинската администрация, общински съветници. Тогава бяха повдигнати въпросите на граждани за екологичната оценка на проекта и неговата безопасност за населението и природата в региона. В рамките на своето посещение самият г-н Джордж Кремлис обясни, че това е пионерен завод за Балканския полуостров, който ще използва иновативен тип технологии и машини за преработка на рециклируеми пластмасови изделия. Преработката на отпадъците става без участието на човешка ръка, като използва абсолютно автоматизирани процеси, няма изгаряне на пластмаса или други отпадъци. След като се появи проблем в общественото пространство, през месец ноември 2018 г. в Община Елин Пелин бе изготвен доклад от гл. архитект и отдел „Екология“, който беше представен на широката общественост в открита среща, на която бяха поканени всички.
В изготвеният доклад от общинска администрация стана ясно, че въпросният завод за възстановяване на полимери, притежава всички необходими документи и разрешения, за да упражнява своята дейност. И те са редовно издадени, законосъобразни и в срок от отговорните държавни органи – МОСВ, РИОСВ, Басейнова дирекция, МЗ – Регионална здравна инспекция София област.
Изпълнителят на завода е частен инвеститор, закупил място от собственик, не от общината, който идва с всички разрешения за работа от държавната администрация, от контролиращите органи.
Искаме или не, трябва да почнем да мислим в тази посока. Произвеждаме изключително много боклук. Бъдещето е в рециклирането и разделното събиране на отпадък. Иначе просто се превръщаме в сметище. Реките ни за съжаление са пълни с пластмаса, моретата, океаните също. Трябва да търсим начин, за да оправим кашата, която забъркваме ежедневно с начина си на живот. Трябва да го променим.
Аз живея тук. Децата ми живеят тук. Децата на приятелите ми от детинство живеят тук. Не бих позволил да направя, каквото и да е, за да ги застраша. Прилагането на кръговата икономика като модел на потребление е наложително. Трябва да намерим начин да рециклираме и изхвърляме по-малко отпадъци, за да можем да запазим мястото, където живеем.
В България се рециклират едва около 25% от битовите отпадъци, а в европейските страни, процентът е значително по-висок. Дали им е било лесно – надали. Но са се научили да използват отпадъците като ресурс. Ако се вгледаме къде е Община Елин Пелин, та всички помним проблемите със сметището в Горна Малина, ние не сме по-различни. Проблемът зрее и трябва да се намери решение. А решението е едно – разделно събиране и рециклиране на отпадъка. Общината дава страшно много средства за сметосъбиране, които буквално „хвърляме на сметището“. А когато съдбата на цяла община е в ръцете на някой, с който изобщо не може да се говори, е още по-належащо да се търси решение. С развитието на технологиите преработването на отпадъците ще е доста по-сигурно. Да си кажем истината – надали някой би позволил да направи такава инвестиция в нещо, което няма да има документи и това да не е станало с разрешението и „благословията“ на държавния апарат.
- Спечелихте приза „Кмет на годината“ за мандат 2015 – 2019 г. в категория „Инвестиции и работни места“, какво всъщност значи това признание за Вас?
- Искам да споделя, че лично за мен, това е оценка за работата през целия ми мандат. Това е признание, отражение на всеотдайната работа на моите колеги от общинска администрация и на голяма част от членовете на общинския съвет. Тук трябва да благодарим и на гражданите на общината, които устояват на несгодите на икономическия ръст, за да създадем мястото, в което всички искаме да живеем. Съзнавам, че не е по-силите на нито един кмет да покрие всички очаквания към неговите задължения и работа, но съм уверен, че силните, интелигентните и добронамерените ми съграждани, оценяват постигнатото до тук. Благодаря за добрите думи, които ме окриляваха в трудните моменти и усмивките на лицата Ви, които осмисляха усилията ми. Бъдещето наистина може да е такова каквото пожелаем и търсим, стига достатъчно хора да повярват и да се включат, дори само емоционално, в развитието на общината. Кметът, който и да е той, е отражение на състоянието на обществото и аз наистина се надявам да покривам част от това, което заслужават шопите.
Много неща не успяхме да направим. Факт е, че като заемаш една такава позиция, голяма част от предизвикателствата, които са пред теб не са ти известни. Ти искаш да ги оправиш проблемите, защото като гражданин си видял какво трябва да подобриш, а в същото време, когато станеш кмет и видиш какви са инструментите, с които можеш да боравиш, разбираш, че голяма част от нещата, които искаш да промениш не са в твоята юрисдикция, дори и не става въпрос толкова за средства. ВиК проблемите са едни от най-тежките проблеми на общината. Водопреносната мрежа е с етернитови тръби, които са поставяни преди 40 до 80 години. Те дефектират постоянно, а сдружението „Водоснабдяване и канализация“ София област е операторът, който има право да се разпорежда. Бих искал да подчертая факта, че Община Елин Пелин има само 6% дялово участие в дружеството „Водоснабдяване и канализация“. Всички очакват, че Общината е тази, която ще промени или ще реши този проблем. Направил съм всичко възможно, отишъл съм във всяко министерство, на всички възможни комисии, търсил съм всички налични опции, но за съжаление отговор няма.
Може би не остана време за подобряване на пътната инфраструктура. Но тя е толкова тясно свързана с предишния проблем, който не е в нашата юрисдикция, а именно водопреносната и канализационната мрежа, че не знам и не съм сигурен дори как точно ще се реши този казус, ако държавата не влезе стратегически в община Елин Пелин. Много пъти съм се обръщал към държавата и към всички политически партии, много добронамерено, подавайки ръка, за това да отидем заедно в правителството и като община, която е с най-много инвестиции през последните две години в цялата Софийска област – над 300 млн. лева, да се вземе предвид това и да върнат обратно част от данъците на фирмите под формата на нова инфраструктура - подземна и надземна. Подземната е ясна, защото няма смисъл да се прави асфалт, ако не се смени водопреносната мрежа. Община Елин Пелин се превърна в една от най-желаните инвестиционни дестинации в областта, тук инвестиционния ръст много изпревари транспортната инфраструктура. А те трябва да вървят успоредно. Първо да бъде изградена транспортната инфраструктура и след това да се определят икономическите зони, в които да се разгърне бизнеса.
Знаете ли, че в България най-страшното нещо е страхът. Страхът от това, че ако не е някоя партия нищо няма да се случи. Ами нека да си говорим точно и конкретно. За осем години при предишните кметове какво се случи в Община Елин Пелин? Това е най-важният въпрос. Нека хората направят ясен паралел с предишните 8 години на миналите управници и двете последни години от моя мандат. И аз гарантирам, че ние в пъти сме постигнали повече в инфраструктурно, и в културно, и в образователно и във всяко едно друго отношение. И това хората го виждат. Независимо от постоянните упреци, както и постоянното желание да бъде опорочена една институция, каквато е Общината и общинската администрация.
Не бива да забравяме и инвестирането в духа. Това са инвестициите, които правим за децата си. Тази година беше специална за жителите на общината, чествахме 50 години „Шопски празник“. За нас бе изключителна чест, че той премина под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев. Цяла седмица градът живееше с емоцията на неповторимия шопския бит и култура. Мисля, че успяха да го усетят и всички гости на Елин Пелин чрез автентичните танци и песни от района. Това за мен е истинско богатство – да се върнеш и възобновиш традициите и да почетеш корените си!
- И като заключение какво ще кажете на Вашите съграждани?
- Като заключение бих казал нещо малко, но изключително ценно - нека да сме здрави. Нека да останем хора.
Равносметката каква е? Много битки. Нормално е за гражданин, който не е наясно с работата, задълженията и юрисдикцията на кмета, да иска кмета да реши всичките му проблеми. Но в същото време съм удовлетворен, защото понякога ние самите не можем да видим темповете, с които се развива нашата община, но останалата част от България го вижда. Станахме разпознаваеми на национално ниво и сме давани за пример в други общини. И наистина вярвам, че с наученото и с поставените основи в този мандат, следващият ще бъде още по-успешен. Наистина вярвам, че можем да се обединим и да се превърнем в един пример, който да се мултиплицира и в други общини. Най-важното за мен, и апелът ми към гражданите, е да не се вглеждат толкова много в неуреденото и в нещата, които грозят, а по-скоро да се вгледат в това, което е направено. Казаха ми ми една страхотна мисъл тези дни, че първото нещо, което правиш, когато влизаш в тъмна стая е да запалиш лампата. И тогава стаята няма вече да е тъмна. Светлината прогонва мрака. Ако хвърляме вината върху мрака, че прави единственото, което умее, не правим нищо. Ако мракът печели войната, то е само защото светлината не си върши работата.
През тези 4 години много работихме точно за това, да се обединим. Някои хора не поддават и нямат желание за промяна, но други усещат, че всъщност това е начинът. Съединението прави силата, а силата ни прави независими! И аз наистина вярвам че, ако надскочим и надмогнем личното его, партийното его, болните амбиции на някои хора и жадните за власт, наистина ще имаме невероятен успех. Ако работим заедно съм убеден, че ще постигнем една невероятна среда за живот. За всички нас! И най-вече за децата ни!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай