Местният вот стартира в 7 ч. (ОБНОВЯВА СЕ)

По избирателни списъци право на глас днес имат 6 227 901 български граждани

Местният вот стартира в 7 ч. (ОБНОВЯВА СЕ) | StandartNews.com

Точно в 7 ч. тази сутрин стартираха Местни избори 2019.

 

"Изборният ден започна нормално. Няма съществени сигнали или жалби, които да са постъпили. Като обобщение от насрочването на изборите до вчера бяха подадени 268 жалби и 101 сигнала, взети са необходимите решения по тях,когато си били в нашата компетентност. Когато не са били, сме ги предали на компетентните органи. Няма нарушения във вчерашния ден, имаше сигнал за осъществяване на предизборна агитация в социалните мрежи, но нашата компетентност е ограничена в такива случаи", съобщи пред Канал 3 говорителят на ЦИК Александър Андреев.
"В ОИК са се произнесли, когато това е било в тяхната компетенция. Избирателите трябва да отразят правилно своя глас, иначе няма да бъде зачетен при определянето на крайните резултати. Затруднения е създавала бюлетината за общински съветници. Така има и мажоритарен вот и е хубаво да се знае как правилно да се отрази. Вече има и квадратче "не подкрепям никого", разлика от изборите през 2015 г. Хубаво е хората да бъдат насочвани директно към компетентните органи като МВР при нужда, завърши Александър Андреев.

 

По избирателни списъци право на глас днес имат 6 227 901 български граждани. За тези избори важи принципът на уседналост. Право на глас в дадена община имат имат хора с постоянен и настоящ адрес там, с регистрация преди 26 април 2019 г.

Вотът ще се смята за валиден, ако сте гласували само за една партия или коалиция, като поставите знак Х или V в кръгчето с неговия номер със син химикал. Има и квадратче „Не подкрепям никого”, то е на последното място в бюлетината.

Кандидатите за местната власт са общо 36 251, от тях най много са за общински съветници – над 29 хил., кандидати за кметове на общини са 1254 , а за кметове на кметства – над 5000.

На местните избори тази неделя гласуваме с няколко бюлетини - бюлетина за кмет на община; бюлетина за общински съветници; бюлетина за кмет на кметство. В големите областни градове, където има районно деление – София, Пловдив и Варна, ще се гласува с до четири броя бюлетини. Причината е, че там освен с бюлетина за кмет на община и бюлетина за общински съветници, гласуваме и с бюлетина за кмет на район, а в кметствата към тези общини – с бюлетина за кмет на кметство.

Най-голямата листа за кандидати за кметове на община е в София – 20 кандидати, следвана от Пловдив – 14, Шумен – 13.

Агитацията в изборния ден е абсолютно забранена. Забранено е под каквато и да е форма да се обявяват резултати от социологически проучвания до 20 ч. днес, когато приключва изборният ден.

На предходните местни избори през 2015 г. избирателната активност е била 40.83%,  в София – едва 17.89%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай