Кметът на Видин с 10 големи успеха

Променяме облика на града, отчете Огнян Ценков

Кметът на Видин с 10 големи успеха | StandartNews.com
Променяме облика на града, отчете Огнян Ценков Новата пречиствателна станция работи, стартира проектът за реставрация на Синагогата

1. Видин - отличник по проекти
С усилена работа променяме облика на Видин. За програмния период 2014 - 2020 година до момента община Видин работи по 363 проекта на обща стойност 118 533 400 лв. Стойността на успешно приключените осем проекта за програмен период 2007 – 2013 година, който беше удължен до 2015г. е 109 016 105 лв. Община Видин има значителен опит и в работата по трансгранични проекти, като за последните четири години успешно са реализирани три такива. Именно чрез тези проекти и мащабното строителство в последните 4 години, Видин променя своя облик. Това отчита пред съгражданите си кметът на Видин в мандат 2015 – 2019г. и кандидатът за кмет на община Видин от ПП ГЕРБ Огнян Ценков.

2. 19,5 млн. лв. за пречиствателната станция
Особено внимание Огнян Ценков обръща на успешното доизграждане на пречиствателната станция, с което Видин вече отговаря на съвременните европейски изисквания за пречистване на отпадни води – проектът е на стойност над 19,5 млн. лв. Пречиствателната станция е завършена, подписан е акт 16, станцията е въведена в експлоатация и работи в пълен режим.

3. Красива пешеходна зона
Ценков посочва като проект от голяма значимост и реконструкцията на централната пешеходна зона на град Видин, където инвестицията е в размер на над 11 млн. лв., значителна част, от които са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“. С изпълнението на този проект се променя визията на централната част на града, така че се подчертава нейната уникалност и тя се вписва в архитектурния ансамбъл на сградите в тази зона.

4. Ремонтирани училища
Отново с безвъзмездно финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“ в момента се осъществява модернизация на образователната инфраструктура в СУ „Цар Симеон Велики“ и ППМГ „Екзарх Антим I“ – проект, който е на обща стойност над 17 млн. лв., припомня кандидатът за кмет на община Видин от ПП ГЕРБ. В контекста на темата за модернизация на образователната инфраструктура Огнян Ценков отбелязва въведените мерки за енергийна ефективност в сградата на Гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“, благодарение на отпуснатата от правителството целева субсидия в размер на 1 млн. лв.

5. Първата театрална сграда в България - реставрирана
Кабинетът предостави 2 млн. лв. целева субсидия и за реставрация и консервация на Драматичен театър – Видин и благодарение на това в момента тази уникална сграда – първата театрална сграда в България, се възстановява в своя автентичен вид – дейност, която е на своя финал, припомня още Огнян Ценков.

6. Нов археологически музей
Ценков отбелязва, че по проект на Община Видин бе изграден нов археологически музей – Епиграфски център, който се помещава в реставрираната сграда на бившия турски склад, намиращ се в близост до крепостта „Баба Вида“. Епиграфският център спечели първото място в Националния конкурс „Сграда на годината 2017” в категория „Сгради паметници на културата, музеи и храмове”.

7. Синагогата става културен център „Жул Паскин“
Като голям успех видинският кмет и кандидат за нов кметски мандат определя стартиралия проект за реставрация на видинската Синагога и превръщането й в културен център „Жул Паскин“. През ноември 2017 г. организацията на евреите в България “Шалом” дарява на Общината уникалната видинска Синагога. Община Видин кандидатства и спечели проект по ОП “Региони в растеж”, VI приоритетна ос “Регионален туризъм”, на стойност 9 775 000 лв. Обществената поръчка е в процес на изготвяне. С изпълнението на проекта, Синагогата ще възвърне своя блясък и ще бъде възстановен един уникален паметник, част от културно – историческото наследство на Видин.

8. Общината финансира "Местни инициативи"
„Гордея се с това, че програмата „Местни инициативи”, стартирала през 2016г. спечели доверието на видинчани. Всяка година по нея се предвиждаха средства в общинския бюджет за финансиране на малки проекти, с които да кандидатстват жителите от всички селища от общината и квартали от град Видин“, отбелязва Огнян Ценков.

9. Милиони за улици
През изминалите четири години е обърнато сериозно внимание на подобряването на жизнената среда, чрез асфалтиране на десетки улуци и междублокови пространства – дейност, в която са вложени милиони левове. Част от междублоковите пространства и улиците в града, не са били асфалтирани в последните 40 години.

10. Проект за чистотата на въздуха
През мандата са направени важни стъпки по отношение подобряване качеството на атмосферния въздух и на чистотата, отчита още кандидатът за кмет на община Видин от ПП ГЕРБ. Закрити са старите сметища във всички селища на общината. Във Видин стартира проект за подобряване качеството на атмосферния въздух. Стойността на проекта е 12 453 000 лева и е с продължителност 52 месеца. Целта е да се намалят емисиите на фините прахови частици от битово отопление на територията на общината. Приблизително около 3000 домакинства на територията на общината ще могат да подменят отоплителните си уреди с алтернативни.
Огнян Ценков не крие, че са останали неща, за чието осъществяване не е достигнало време или не са били налични финансови ресурси. „Винаги сме готови за нови идеи, винаги сме готови за нови предизвикателства”, категоричен обаче е Огнян Ценков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай