Вторник,

Хаджихристев: Край на договора с "Титан"

От: Стандарт -
136
Хаджихристев: Край на договора с "Титан"
A
A
A

Пълна ревизия на почиствата фирма обеща кандидата за кмет на Новото време ( Коалиция за развитие на община Смолян)

„В последните четири години бюджетът за дейност  “Чистота”, извършвана от фирмите–изпълнители, е увеличен от 2,5 млн. лв. на  4,1 млн. лв. Това значително увеличение не е провокирало увеличено качество на услугите и по-чиста околна среда, точно обратното – улиците са мръсни, сметоизвозването не се случва постоянно, някои села биват дори подминавани“, казва Кирил Хаджихристев, позовавайки се на програмата на Новото  време.

Според кандидата за кмет на Новото време ( Коалиция за развитие на община Смолян), целта е да бъде прекратен договора на почистващата в момента фирма и да направим пълна ревизия на договорите на администрацията с нея. Създаването на общинска фирма за почистване и поддръжка е от първостепенна важност за истински чисти улици, реално таксуване за извършвана услуга и контрол над честотата на почистване. В допълнение към това екипът на Новото време предвижда и разработване на нова методика за определяне размера на такса битови отпадъци, прилагаща европейския принцип „замърсителят плаща“ и преследваща европейските цели за отпадъците.

За членовете на „Новото време“ особено важно е създаването на публична кампания за насърчаване на предпочитането за разделно събиране на отпадъците сред жителите на Смолян. Предвижда се и инсталация много повече контейнери за хартия и пластмаса, метал и стъкло.  Взели сме предвид и проучване на възможностите за постепенно въвеждане на принципа за циркулярност при организиране на нови възможности за сметосъбиране. Така част от отпадъците ще се рециклират и използват неколкоратно, което допринася към по-устойчивото развитие на града и приходи от сметта.

Хаджихристев коментира, че за него е особено важно създаването на нова култура по отношение на сметосъбирането: „ Не само промяната на порочния модел за почистването на общината е на преден план.  Имаме уникалната възможност да работим върху повторната употреба на отпадъците, с което намаляваме драстично отпечатъка си върху природата. А когато живеем в рая на Родопи, това е нещо повече от задължение. Това е мисия – за всички ни.“


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички