Понеделник,

БСП – София иска отстраняване на опасните дървета в столицата

142
БСП – София иска отстраняване на опасните дървета в столицата
A
A
A

Вчера сухо дърво падна и унищожи автомобил на ул. „Стара планина“ в центъра на София. За щастие и късмет няма пострадали хора, въпреки че падналата бреза, която е с внушителни размери и тегло, бе препречила цялата ширина на улицата и тротоара.

В Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община ясно е посочено, че кметът ръководи, координира цялостната дейност по опазване, изграждане и поддържане на зелената система и организира изпълнението на бюджета по дейност „Озеленяване“.

За съжаление през 3-те мандата на кмета г-жа Фандъкова липсва системна грижа за зеленото богатство на София – градските паркове и дърветата в междублоковите пространства и уличното озеленяване. В резултат от паднали сухи дървета в града за последните пет години има два смъртни случая и голям брой инциденти с пострадали хора и материални щети. Въпреки многократно увеличения бюджет за озеленяване - от 8 мил. лв през 2009 на 30 мил. лв. за 2019 г., с години не се отстраняват загинали едроразмерни дървета от уличното озеленяване и в градските паркове, а броят на новозасадените дървета е крайно недостатъчен за мащабите на София.

БСП - София настоява кметът на Столична община да възложи незабавно проверка за сухи и опасни дървета по уличната мрежа на София, както и в дворовете на училищата и детските градини. В най-кратки срокове да се даде публична информация за установените дървета и те да бъдат отстранени, за да се гарантира живота и здравето на жителите и гостите на София.


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Бсп София