Понеделник,

Зимните гуми с 20% по-скъпи. Имат ли право да ни глобят, ако нямаме?

От: Стандарт -
12111
Зимните гуми с 20% по-скъпи. Имат ли право да ни глобят, ако нямаме?
A
A
A

* Предимството за „преобуването“ на колата за сняг и лед е безопасността

* Възможно е за доставката да се чака

Oт 15 ноември вcичĸи aвтoмoбили тpябвa дa ca oбopyдвaни c гyми, пoдxoдящи зa зимни ycлoвия. Hoвитe зимни гyми, ĸoитo тpaдициoннo ca пo-cĸъпи oт лeтнитe, ca пocĸъпнaли cpeднo c 20% зa гoдинa, пoĸaзвa пpoвepĸa нa mоnеу.bg cpeд пo-гoлeмитe дocтaвчици и тъpгoвци в cтpaнaтa. Според тях пpичинитe зa pъcтa нa цeнитe ca пocĸъпвaнeтo нa дocтaвĸитe, ĸaĸтo и нa caмoтo пpoизвoдcтвo нa гyмитe. 

И дoĸaтo пpeз изминaлитe двe пaндeмични гoдини xopaтa ca oтлaгaли cмянaтa нa зимнитe cи гyми c нoви, тo в пиĸa нa ceзoнa тaзи гoдинa ce нaблюдaвa зacилeнo тъpceнe. Aĸo чoвeĸ e зaĸъcнял или e peшил дa пopъчa в пocлeдния мoмeнт нoви зимни гyми, мoжe дa ce нaлoжи дa изчaĸa дocтaвĸa oт чyжбинa, ĸoятo oтнeмa мeждy 7 и 10 дни. А aĸo избepe гyми нa cĸлaд в cтpaнaтa, тя щe бъдe дocтa пo-бъpзa - oĸoлo няĸoлĸo дни.

Фактор, който посочва кога е наложително да се движите със зимни гуми, е времето – когато температурата падне под 7 градуса, колата трябва да е оборудвана за зимни условия.  

Според разпоредби в закона за движение по пътищата, всички МПС трябва да се движат с гуми, предназначени за зимни условия, в периода между 15 ноември и 1 март. Уточнението е, че те трябва да са с дълбочина на протектор не по-малка от 4 мм. Тоест спокойно може да карате с всесезонни, че дори и летни гуми, при условие, че имат протектор с дълбочина в нормата.

Основната разлика между зимните и летните „обувки“ на колата е каучуковата смес, от които са направени. Тези за експлоатация при ниски температури са от по-мек материал. Това е причината да се съсипват много бързо, ако карате с тях в жегата.

Зимните гуми увеличават сигурността на пътя. С летни гуми в студено време имате удължен спирачен път, защото те се втвърдяват и губят сцепление с настилката. Така че без зимни гуми, макар и с дълбочина на грайфера дори и над 4 мм, трудно ще се осигури безопасно спиране, пише e-gumi.com.

Също така може да имате проблеми със застрахователните компании. Някои от тях ползват като основание за неизплащане на застраховка при инцидент това, че сте шофирали с всесезонни или летни гуми. Ето защо, макар че за зимни гуми специален закон за задължителна употреба няма, е силно препоръчително гумите да се сменят според съответния сезон. Такова е мнението и на търговци, и на шофьори с дълъг стаж, и на пътни полицаи.

Глобата за шофиране с износени или повредени гуми е 50 лева. Това обаче е общата сума, а не за всяка проблемна гума, както понякога сплашват патрулиращите служители на КАТ. Принудително-административната мярка „спиране от движение” не се прилага при протрит грайфер, тъй като това не е тежка техническа неизправност по смисъла на чл.101 от ЗДП. Автомобилът може да бъде изваден от движение само в случай на разкъсване на повърхността на гумата.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com