Журналисти скочиха на Асен Василев! Става голям скандал

Коя е причината за отвореното писмо

Журналисти скочиха на Асен Василев! Става голям скандал | StandartNews.com

Започнаха проблеми с медиите за финансовия министър Асен Василев.

„Български журналисти от АЕЖ (Асоциация на европейските журналисти) са подписали отворено писмо, с което отказват да се акредитират за достъп до Министерството на финансите.По решение на министър Асен Василев, институцията въведе изисквания на пресконференции да присъстват само ресорни репортери, а това затруднява и ограничава достъпа до пресконференции и брифинги.

Сред подписалите се има имена от БНТ, "Сега“, Mediapool, БТА, Bird.bg, "Бивол" и други, предаде 19 мин. .

Преди дни от АЕЖ излязоха със следната позиция:

Държавните институции не могат да ограничават достъпа на журналисти до пресконференции, заяви твърдо в своя позиция АЕЖ по повод отказа във вторник дългогодишният финансов журналист Стефан Антонов да бъде допуснат до пресконференция на министерството на финансите, за която, според АЕЖ, изглежда, са били изпратени покани само до избрани медии. 

"Както сме посочвали вече и при друг повод, вместо политиците “да преценяват по свое усмотрение кой е журналист и кой не, е по-добре в началото на публично събитие да обявят накратко правила и само ако някой не се съобрази с тези правила, да бъде молен да напусне.

Например, в началото на пресконференцията може да се посочи кога ще е времето за въпроси, по колко въпроса може да зададе всеки и каква ще е поредността. Насърчаваме политиците да използват опита на специалисти по комуникация, а не да оставят у аудиторията усещане за аматьорщина при организирането на събития с присъствието на медии", са казва в позицията. 

"Политиците дължат на обществото отговори, а журналистите са онези, които задават въпросите от името на своята аудитория. Затова, както сме отбелязвали и преди, общуването с медии, не може да бъде заменено с излъчване на живо в социалните мрежи, не трябва да бъде заменено и от интервюта само пред удобни медии и/или с предварително уговорени въпроси", категорични са от АЕЖ, предаде актуално.ком.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай