Животновъди получиха 600 млн. за 3 години

Животновъди получиха 600 млн. за 3 години | StandartNews.com

От 180 ферми край Пловдив само 15 отговарят на европейските изисквания

Животновъдите са получили европейски и национални средства в размер на над 600 млн. лв. в рамките на три години от 2013 до 2015 г. Като подкрепата за една година при големите животновъди достига над 2 млн. лв., показва справка, направена чрез ДФ "земеделие". Пари се отпускат за отглеждането на крави, биволици, овце майки и кози майки. Така редица животновъди получават на година по 300 хил. или 450 хил. лв. В същото време животновъди дължат на държавата 67 млн. лв. Това са креди, изтеглени през 2008 г., които все още не са погасени. Редица животновъди дори настояват държавата да опрости тези кредити, които са с преференциална лихва от 3%. Отделно животновъдите кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони и получават финансиране на декар, за да поддържат в добро състояние своите пасища, мери и ливади. Млекопреработватели алармират, че резултатите от проверките на Българската агенция за безопасност на храните за качество на суровото мляко във фермите са стряскащи.

Само на територията на Област Пловдив са проверени над 180 ферми, като само 15 отговарят на европейските изисквания. В други две области само 1/3 от фермите изпълняват изискванията. В същото време животновъдите искат още пари от държавата с мотива, че не могат да се справят с европейската криза. Но независимо от това те не предприемат никакви мерки, за да подобрят хигиенните условия и да повишат качеството на своето мляко. Затова българските млекопреработватели предпочитат да внасят мляко от Чехия и други страни, защото е по-евтино е по-качествено.

Предлагат спешни мерки в ЕС за сектор "Мляко"

На заседанието на Съвета на ЕС по земеделие през юни България и Португалия ще настояват за спешни мерки за излизане от кризата в сектор "Мляко". Това стана ясно на среща в Лисабон на министъра на земеделието Десислава Танева с колегата й от Португалия Луиш Капоулаш Сантош. "Няма как да стабилизираме пазара при ежемесечното нарастване на производството на мляко. Друга мярка, която може да помогне, е откриването на пазари в трети страни. Бюджетът за училищното мляко не бе увеличен, а тази мярка е една от основните за подпомагане в нашата страна. Добре е до Съвета на министрите през юни да сме приели решения, с които да се промени балансът и да се регулира пазарът", каза Танева. Тя допълни, че страната ни иска да намали производството, но без това да засегне планинското и полупланинското производство, за да има поминък. В Португалия има 4% ръст на производство и 9% спад на консумацията на мляко, каза Луиш Капоулаш Сантош. ЕС трябва да финансира намаляването на производството на мляко, в противен случай ще останат само най-големите производители, каза Сантош.

Положението е тежко, нужни са субсидии

Димитър Маджаров, производител на "Мляко, млечни продукти, месо и колбаси"

Млекопроизводството у нас е трудно, защото цените са ниски, но така е в цяла Европа. Тук идва ролята на държавата, която трябва да съумее да помогне на производителите на мляко, за да не са в такава криза. Ситуацията в сектор "Мляко" в България е аналогична на тази по света. Пазарът е нормален, а затрудненията са свързани с ежедневната ни работа. В цяла Европа цената на млякото е ниска, а не само у нас. В момента сме в трудно положение, в което държавата трябва да помогне на производителите, за да могат да останат на пазара. Нужно е да се дава субсидия на литър мляко за известен период от време, докато има затруднения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай