Земетресение и с минималната заплата! Реакция на бизнеса /ОБНОВЕНА/

Какво поискаха синдикатите

Земетресение и с минималната заплата! Реакция на бизнеса /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Двата най-големи синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ, настояват минималната работна заплата да се качи още от юни тази година до 850 лв., а от началото на 2024 г. да стане 1000 лв. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на техните президенти - Димитър Манолов и Пламен Димитров.

Освен това синдикатите искат въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, което според тях ще стимулира потреблението и ще намали неравенството, пише "Епицентър"

В сряда (1 февруари) Народното събрание реши минималната работна заплата да е в размер на 50 процента от средната, като разпоредбата ще започне да се прилага от 1 януари 2024 г. Синдикатите се обявиха против това, че съотношението е фиксирано и не дава възможност за тристранни преговори и по-висок размер на минималната заплата. Работодателите също не подкрепиха предложението, като в четвъртък (2 февруари) дори обявиха, че ще сезират Европейската комисия.

По думите на Манолов и Димитров можел да бъде направен опит цената на кризата да бъде прехвърлена върху работещите хора.

Средната минимална заплата е далеч над 850 лева, тъй като към определената основна заплата, се прибавят доплащания за прослужено време и други такива. МРЗ не трябва да се пипа до края на годината, защото и сега над 850.

Към 780 лв. се добавят 12% средно за прослужено време. 8-10% е нарастването на доходите в частния сектор за 2023 г. Това каза за "Твоят ден" Васил Велев от АИКБ.

По думите му съотношението минимална заплата към БВП на глава от населението е най-високо. "За да живеем по-добре, трябва да работим по-добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай