Земеделският министър не вижда проблем с украинското жито

Тази седмица се очаква да излязат резултатите от проверките на качеството, каза Иван Иванов

Земеделският министър не вижда проблем с украинското жито | StandartNews.com

Тази седмица се очаква да излязат резултатите от проверките на качеството на внесеното у нас украинско зърно. В проверяващите екипи са включени специалисти от Агенцията по безопасност на храните и Областните дирекции по земеделие, съобщи министърът на земеделието в оставка Иван Иванов, който присъства в землището на ямболското село Козарево на закриване на жътвата, предаде БТА.

Актуална информация от митниците към четвъртък, 14 юли, е, че в България за влезли 6000 тона пшеница и 1300 тона ечемик от Украйна. „Тези минимални количества не би следвало да се отразят на пазара на зърното у нас, което в момента се прибира”, заяви Иванов пред БНТ. Той допуска че украинското зърно у нас може би е предвидено в голяма степен за реекспорт и увери, че през следващите дни проверките на качеството му ще продължат.

По думите на министъра заради опасността от продоволствена криза Европейската комисия взе решение зърното от Украйна да се внася без мито. Той смята, че за редица страни от Европейския съюз (ЕС) това е разумно решение, защото те имат отчайваща нужда от него. 

„Традиционно нашата пшеница остава на около 50% у нас, останалата се изнася, ние сме нетен износител на зърно. Когато започна войната в Украйна, именно пшеницата от България осигури продоволствената сигурност на ЕС в немалък размер, защото единствените налични количества бяха в България и Румъния, изнасяхме и за трети страни”, уточни Иванов.

Агроминистърът подчерта, че министерството е загрижено и на каква цена ще стигне хлябът до българския потребител, който не трябва да бъде ощетен в ситуацията, защото "преди войната украинското зърно се продаваше свободно на пазара", а след като това спря, цените се вдигнаха. „За пореден път ще заявя в Брюксел официалната позиция на държавата, че този износ трябва да се осъществява, но не с риск да бъдат ощетени нашите земеделски производители”, каза на финал Иван Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай