„Зеленият“ Kaufland Горубляне e „Къща на годината“ за 2023 г.

Сп. „Идеален дом“ отличи хипермакета със специална награда на тазгодишната церемония

„Зеленият“ Kaufland Горубляне e „Къща на годината“ за 2023 г. | StandartNews.com
  • Сп. „Идеален дом“ отличи хипермакета със специална награда на тазгодишната церемония

За 27-и път сп. „Идеален дом“ връчи престижните наградите за интериор и архитектура „Къща на годината“. Основната тема - „Зелената перспектива“, обединява тенденциите в сферата, като отличията се присъждат на проекти, които имат значимост за създаването на устойчиво бъдеще.

Специална награда в селекцията за „Устойчиво строителство“ беше присъдена на Kaufland България за първия „зелен“ хипермаркет у нас, разположен в кв. Горубляне в София. Тя доказва усилията на компанията в посока зелени политики във всички аспекти на бизнес веригата, започвайки от самото строителство на хипермаркетите. Kaufland България приоритизира своята дейност, като следва процеси на целенасочено намаляване на въглеродните емисии от дейността си и „озеленяване“ на своите магазини в цялата страна.

„За нас е важно да създаваме всеки един от магазините ни с мисъл както за клиентите, така и за природата. Отличието на сп. „Идеален дом“ доказва факта, че сме постигнали това, към което се стремим – да създадем сграда  в която всеки се чувства у дома си и същевременно да спомага за едно по-добро бъдеще“., коментира Тодор Левенов ръководител направление "Нови проекти и модернизации" в Kaufland България.

Той допълни, че освен огромното парково пространство, което е създадено около обекта, предстоят още приятни изненади за всички клиенти и посетители.

„Зеленият“ Kaufland е разположен върху имот с площ от над 15 000 кв.м. Повече от 6 000 кв. м от тях са залесени с над 300 дървета и близо 1000 храсти. Сградата е изградена според най-модерните еко стандарти. Захранва се със 100% „зелена“ енергия, има LED осветление и хладилни витрини с нискоемисионни хладилни агенти. Разполага със "зелена" климатична система, която не ползва фосилни горива, а остатъчната топлина от хладилните витрини, за да отоплява през зимата и охлажда през лятото. Тя намалява и шумовото замърсяване. Преди дни беше пусната в експлоатация фотоволтаична инсталация, която ще намали емисиите с 30%. Сградата има сертификат ISO 50001. На паркинга й има безплатна зарядна станция за електрически велосипеди, стоянки за велосипеди, с което компанията активно подпомага развитието на „зеленото“ придвижване в града. Осъществена е пряка връзка към новопостроената велоалея в квартала, част от общата веломрежа на София.

Доставките на суровини за магазина са с камиони на природен газ и в сгъваеми метални палети, чрез които се оптимизират обемите, намаляват се транспортните курсове и се пестят емисии. Заради металните им странични стени за товарите се ползва 95% по-малко фолио. Плодовете и зеленчуците се доставят в сгъваеми и рециклируеми многократни каси, които пестят 1200 т емисии годишно. Акцент е устойчивият асортимент – стоки със сертификати, регионални, био, веган, климатично неутрални, рециклирани и рециклируеми стоки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай