Зелен светофар за "Южен поток"

Дадоха строително разрешение за изграждане на газопровода

Зелен светофар за "Южен поток" | StandartNews.com

София. Строителното министерство даде зелена светлина за изграждането на българската част от газопровода "Южен поток".

Месец по-рано ековедомството излезе с положително становище на Оценката за въздействие на околната среда на проекта. С нея МОСВ препоръча първия вариант за трасе на тръбата, тъй като той е по-щадящ природата и няма да нанесе непоправими щети на екосистемите край тръбата.

Сега регионалното ведомство позволи стартирането на първия етап от проекта на наша територия - изграждането на компресорна станция в землището на с. Расово. В мотивите за решението се посочва изключителното значение на проекта за страната ни, както и междуправителственото споразумение между България и Русия от 2008 г. за сътрудничество при изграждането на газопровод за транзит на природен газ през наша територия.

С изграждането на "Южен поток" България ще се утвърди като значим фактор при преноса на газ за ЕС и ще увеличи сигурността на доставките си, като ги диверсифицира, се казва още в мотивите. Реализацията на "Южен поток" ще бъде предпоставка за нови инвестиции, приходи от преноса на природен газ и модернизация на енергетиката ни.

540-километрово трасе на газопровода ще преминава през 11 области - Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин, местната общественост на които вече подкрепи проекта. По газопровода "Южен поток" ще могат да бъдат транзитирани 63 млрд. куб. метра природен газ годишно през наша територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай