Здравен доклад е Проект на годината на Американска търговска камара

Американската търговска камара в България отличи своите най-активни членове

Здравен доклад е Проект на годината на Американска търговска камара | StandartNews.com
  • Американската търговска камара в България отличи своите най-активни членове, допринасящи за успеха на организацията на впечатляваща гала-вечеря миналата седмица
  • Церемонията на Наградите AmChampion бяха част от четиридневната програма на Годишната конференция на Американските търговски камари, на които България бе домакин

Докладът „Здравеопазването като инвестиция“ на Американската търговска камара в България е Проект на годината за организацията. Това бе анонсирано на стилно събитие, провело се на 6 октомври, като част от четиридневната програма на Годишната конференция на Американските търговски камари, на които България бе домакин в периода 5-8 октомври.

По една статуетка с логото на камарата получиха представилите на компаниите, които инициираха и осъществиха доклада Лука Чичов, генерален мениджър на IQVIA Bulgaria и съпредседател на Здравен комитет на камарата, Милена Костова-Органджиева, генерален мениджър, Мерк, Шарп и Дом България и Сава Тодоров, връзка с институциите на същата компания и д-р Боряна Алексиева, Връзка с институциите, Джонсън и Джонсън България.

Събитието бе уважено от Сюзън Дангър, председател на Американските камари в Европа и главен изпълнителен директор на Американската търговска камара към Европейския съюз, Айша Водник, заместник-председател на АТК в Европа и гл. изпълнителен директор, АТК Словения и Оливие Маркет, президент на АТК България, както и от 37 представлите на 26 камари от Европа и Евразия.

Водещи на церемонията бяха Тони МакМъри, член на Борда на АТК и ковчежник, генерален мениджър на Инграм Майкро България и Анджела Родел, изпълнителен директор на Фондация „Фулбрайт“ за България.

„Наградите AmChampion отличават тези членове, които са били най-активни през предходната година. Те са и ясен сигнал към всички членове за това, че само работейки заедно със стабилен фокус върху нашите приоритети, ние можем да подобрим инвестиционния климат в България. Ние сме изключително щастливи, че имаме голям брой активни и подкрепящи ни членове. Нещо повече, за нас е чест да ги представим пред колегите от Американските камари в Европа, дошли у нас на Годишната ни среща“, коментира Оливие Маркет, президент на АТК България.

Победителите по категории са:

В Категория „Малки и средни предприятия“ е HR Consulting Partners. Тяхното предимство е, че са фокусирани върху нуждите на клиентите си, като предоставят почти пълния спектър на ЧР-услуги. HRCP е сред най-отдадените членове на камарата в разработване на подобрения в политики, благодарение на работата на Златина Кушкиева, управляващ партньор в компанията и дългогодишен съпредседател на Комитет „Човешки капитал и образование“, която прие наградата.

В Категория „Корпоративни членове“ победител е „Пенков, Марков и партньори“. Още с основаването й през 1990 г., адвокатската кантора е сред водещите у нас, като предоставя качествени правни услуги и представителство. От 1996 г. тя е единственият член за България на LEX MUNDI – водещата световна асоциация на независимите адвокатски кантори. „Пенков, Марков и партньори“ имат огромен принос за подобренията на политики у нас, участват в събития и срещи на комитети. Наградата бе получена от Николай Цветанов, изпълнителен директор и член на Комитет „Върховенство на закона и законодателните реформи“.

В Категория „Големи корпорации“ победител е „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Компанията оперира ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, 908 МВт, и предоставя 10% от годишното енергийно потребление на България. Програмата им „Отвъд енергията“ за социални инвестици е създадена, за да подобрява начина на живот сред местната общност. ContourGlobal е международна компания, която притежава и оперира големи енергийни бизнеси с инсталирана мощност от около 4,8 ГВт в 18 държави на 3 континента. Наградата бе връчена на Красимир Ненов, изпълнителен директор на компнията и съпредседател на Комитет „Енергетика и минерални ресурси“.

Компанията с най-голям принос е „Дънди Прешъс Металс България“. Dundee Precious Metals Inc. е международна минна компания за добив на злато, която е ангажирана с придобиването, проучването, развиитието, добива и обработката на ценни метали. В България тя работи чрез дружествата си „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и „Дънди Прешъс Металс Крумовград“, Отдадени на безопасния и отговорен добив, проектите на ДПМ са основани на най-добрата налична техники и при строго спазване на изискванията. Задвижвана от иновациите и открита за диалог, компанията е лидер в устойчивия добив. Наградата бе връчена на проф. д-р инж. Илия Гърков, старши вицепрезидент „Оперативни дейности Европа“ и съпредседател на Комитет „Енергетика и минерални ресурси“ на камарата.

За гала-вечерята

Благодарение на подкрепата на спонсорите и закупилите корпоративни маси и куверти, гала-вечерята се превърна в запомнящо се събитие:

Златен спонсор – Главболгарстрой

Сребърни спонсори – Асарел-Медет, Кока-Кола България и Дънди Прешъс Металс България

Бронзови спонсори – Инграм Майкро България, МакДоналд‘с България

АмЧам благодари и на членовете, които закупиха корпоративни маси: Американски колеж в София, АРС България, Инграм Майкро България, Мерк, Шарп и Дом България и Менпауър България.

Анализът „Здравеопазването като инвестиция“ показва, че през последните 20 години България отбелязва напредък в сферата. Това пряко се отразява в увеличената средна продължителност на живота, в намаляване на детската смъртност и др. Но страната ни значително изостава по редица ключови показатели спрямо средноевропейските, като предотвратима смъртност, достъп до здравни услуги и медикаменти, намаляващ брой общопрактикуващи специалисти, неефективност на доболничната помощ и др.

Българската здравна система е един от ключовите фактори за стабилна икономика, устойчив пазар на труда при застаряващо население, благоприятен бизнес климат в страната и привлекателността на България като инвестиционна дестинация. Задълбоченият анализ от доклада показва още необходимостта от реформи за оптимизация и ефективно ползване на налични ресурси, както и нуждата от инвестиции в здраве с гаранция за дългосрочна възвращаемост.

В допълнение докладът предлага устойчиви решения базирани на анализа на наличните данни у нас, както и показва работещи примери от икономически развити европейски здравни системи, които биха могли да се адаптират и приложат у нас.

5 идеи за подобряване на здравеопазването у нас

Докладът посочва поне 5 идеи, чиято реализация би донесла подобрения на здравната система. Те биха се отразили благоприятно на здравния статус на населението, достъпа до здравни услуги и повишаване на благосъстоянието:

  • Превенция, скрининг и иновативна медицина;
  • Инициативи за дигитализация
  • Промяна от ИТ-здравеопазване към истинско Дигитално здравеопазване;
  • Нужда от реална реформа на модела на финансиране на системата;
  • Ефективно използване на европейските фондове.

Всяка една от идеите могат да допринесат както за ефективно разходване на средства за здраве, така и да допринесат за подобрение на здравето на всеки един български гражданин.

Ето и пълния списък с номинациите

Категория „Малки и средни предприятия“

В тази категория има 137 компании. Номинираните са „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, Джобтайгър и Ейч Ар Кансълтинг Партнърс.

Категория „Корпоративни членове“

В тази категория има 68 компании. Номинираните са Адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“, Менпауър България и Фондация „Америка за България“.

Категория „Големи корпорации“

В тази категория членуват общо 117 компании. Номинираните по азбучен ред са AES България, КонтурГлобал Марица Изток 3, Джонсън и Джонсън България.

За наградите AmChampion

Идеята за наградите датира назад до 2019 г. Целите на наградите включват публично признание на най-активните и ангажираните от членовете за предходна година. Също така, бидейки награда на общността – инициативата фокусира вниманието върху онези членове, които са били най-активни в дейностите на Камарата. Наградите, базирани на стабилни критерии и проверени данни, изразяват благодарност към всички членове.

Нещо повече, наградите подчертават множеството възможности, които нашата бизнес-платформа предоставя за дейности към общността ни и към българската икономика. Разбира се, подобен проект увеличава разпознаваемостта на Американската търговска камара в България и удовлетвореността на членовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай