Петък,

Заведенията загиват, настояват за безплатни антигенни тестове

От: Рачо Рачев -
284
Заведенията загиват, настояват за безплатни антигенни тестове
A
A
A

Протест на бизнеса ще се проведе днес в София заради финансовите затруднения, породени от въвеждането на зеления сертификат, довел до ниска посещаемост на големите търговски обекти.

По този повод председателят на БАЗ Ричард Алибегов коментира пред Нова телевизия, че има общи искания и сред тях са и определени правила, съобразени с бизнеса.

"Исканията ни остават да има безплатни антигенни тестове, както и включване на тестовете за антитела в зелените сертификати. Заведенията в София работят на 20% капацитет, в другите градове има 90% спад. Това ще доведе до фалити", заяви той.

Според Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация има 80% спад в постъпленията в търговските обекти, пропорционално на неваксинираното население, а масово служителите напускат работните си места.

Емил Коларов от Сдружението на заведенията подчерта, че сертификатът трябва да важи за всички браншове, включително държавната и общинската администрация.

От своя страна Петър Ангелов от Българската асоциация за здраве и фитнес разкрива, че в този бранш спадът на оборотите е 80%.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички