Заведенията: Обезщетенията се оказаха кредит

НАП иска възстановяване и лихви на отпуснатите суми, заявяват от СЗБ и БАЗ

Заведенията: Обезщетенията се оказаха кредит | StandartNews.com

Националната агенция за приходите започна масов натиск за връщане на суми, получени от българския бизнес като подкрепа заради COVID мерките. Това заявяват в своя позиция от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията.

„Недоумяваме защо се появи изведнъж тази активност, след като фирмите, получили подкрепа, трябваше да отговарят на определени критерии, зададени именно от НАП и бяха одобрени, след като доказаха, че отговарят на тях”, се казва още в съобщението им.

Заведенията припомнят, че през декември 2020 г. се откри програма за изплащане на помощи в размер на 20% от оборота на всички дружества, чиято дейност е била преустановена или ограничена със заповед на здравния министър. Процедурата по оценяване на кандидатите, изчисляване на дължимата помощ и нейното изплащане се администрираше от НАП.

„През януари 2022 г., една година след отпускане на средствата по първата фаза, НАП започна да изпраща покани за възстановяване на суми, получени по програмата, ЗАЕДНО СЪС ЗАКОННАТА ЛИХВА. Независимо от контрола, упражнен от НАП при отпускане на помощите!”, заявяват още в позицията си СЗБ и БАЗ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай