Вторник,

Заведенията: Обезщетенията се оказаха кредит

От: Агенция Стандарт -
277
Заведенията: Обезщетенията се оказаха кредит
A
A
A

Националната агенция за приходите започна масов натиск за връщане на суми, получени от българския бизнес като подкрепа заради COVID мерките. Това заявяват в своя позиция от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията.

„Недоумяваме защо се появи изведнъж тази активност, след като фирмите, получили подкрепа, трябваше да отговарят на определени критерии, зададени именно от НАП и бяха одобрени, след като доказаха, че отговарят на тях”, се казва още в съобщението им.

Заведенията припомнят, че през декември 2020 г. се откри програма за изплащане на помощи в размер на 20% от оборота на всички дружества, чиято дейност е била преустановена или ограничена със заповед на здравния министър. Процедурата по оценяване на кандидатите, изчисляване на дължимата помощ и нейното изплащане се администрираше от НАП.

„През януари 2022 г., една година след отпускане на средствата по първата фаза, НАП започна да изпраща покани за възстановяване на суми, получени по програмата, ЗАЕДНО СЪС ЗАКОННАТА ЛИХВА. Независимо от контрола, упражнен от НАП при отпускане на помощите!”, заявяват още в позицията си СЗБ и БАЗ.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички