Затягат контрола за парите от хазарт

Затягат контрола за парите от хазарт | StandartNews.com

Затягат контрола при изразходването на парите за социално отговорно поведение в хазарта. Това ще стане с промени в наредбата, която урежда условията за разходване на средствата за финансиране на проекти на юридически лица с нестопанска цел. Те са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите (МФ).

Организаторите на хазартни игри внасят в Държавната комисия по хазарта (ДКХ) средства, които се изразходват за проекти на юридически лица с нестопанска цел за: предпазване на младите от хазарт; превенция и лечение на хазартна зависимост; и провеждане на социално отговорна реклама и маркетинг. С промените в наредбата минималният срок за подаване на проекти се увеличава от 14 на 30 дни. Ще се промени и начинът на формиране и състава на комисията за оценяване и подбор на проекти. Определянето на комисията от председателя на ДКХ ще става след съгласуване с министъра на финансите. Броят на представителите на МФ в комисията ще се увеличи от един на двама, а представителите на ДКХ от трима ще станат двама. Изпълнението на одобрените проекти ще се гарантира от кандидатите с предоставяне на обезпечение - пари или банкова гаранция със срок поне 12 месеца и в размер на 30% от одобрените средства, предвиждат още промените.

Освен това финансиране няма да получават лица, които са свързани с организатори на хазарт. А за една и съща дейност няма да се дават пари повече от два пъти за срок от 5 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай