Петък,

Затворените магазини с гневно писмо

От: стандарт -
Затворените магазини с гневно писмо
A
A
A

 

След като здравният министър Костадин Ангелов обяви, че разхлабването на мерките от 1 април не включват отварянето на големите магазини, от Българската асоциация на ритейл центровете излезе с официална позиция, цитирана от Дарикнюз.

"Бихме искали да заявим, че за пореден път не виждаме ясна аргументация в планирането и реализацията на противоепидемичните мерки в страната", пишат от асоциацията. Те отбелязват още, че „за последната една година няма доказана връзка между дейността на търговските обекти и нарастването на броя на заразените в страната.

„Търговските центрове в страната разполагат с огромна кубатура и вентилационни системи с постоянен приход на свеж въздух, което прави общите им части съпоставими с външна среда. В допълнение на това, за разлика от открити дестинации (в т.ч. паркове и градини), генериращи голям поток от хора, носенето на маски е задължително. Прилагат се и редица мерки за сигурност с доказана ефективност – задължителни маски, регулярна дезинфекция на общите части, засилена охрана и превенция на струпването на хора, спазват се установените международни стандарти за безопасност“, припомнят от сдружението.

„Според Тексаската скàла на Тексаската медицинска асоциация и Комитета за инфекциозни заболявания, по която се ръководи Националният оперативен щаб, рискът от пазаруване в мол е класифициран като умерен и значително по-нисък от посещение в обекти, за които сега ще бъдат разхлабени мерките“, твърдят собствениците на големите магазини.

„Въпреки всичко това, днес стана ясно, че от 1 април под една или друга форма ще заработят редица обекти, които в скàлата са определени като високо рискови. Така за пореден път финансовите загуби от пандемията ще трябва да бъдат понасяни от търговските центрове и заетите в бранша над 150 000 души и семействата им. Вярваме, че за да бъдат ефективни, мерките трябва да бъдат разхлабвани като се спазва определен баланс. В противен случай основната финансова тежест от този процес пада само върху отделни сектори, сред които е и нашият. Нещо повече – ние сме единственият сектор, който е бил затворен близо 5 месеца без каквато и да е ефективна финансова подкрепа, тъй като програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат и към днешна дата очакваме помощ от държавата", пишат още от асоциацията.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички