Затварят цял завод заради съмнителни шоколадови яйца

Забраната ще бъде вдигната единствено, когато бъдат спазени всички правила за безопасност

Затварят цял завод заради съмнителни шоколадови яйца | StandartNews.com

Здравните власти в Белгия наредиха на италианската група за сладкарски изделия "Фереро" (Ferrero) да спре производство в завода си в страната след разследване на десетки случаи на салмонела, които се свързват с шоколадите на "Киндер" (Kinder), предаде Ройтерс.

"Фереро", която изтегли няколко партиди с шоколадови яйца "Киндер сърпрайз" (Kinder Surprise) и други продукти от рафтовете в Испания, Великобритания, Ирландия и САЩ, съобщи, че други продукти, произвеждани в завода в белгийския град Арлон, също са били изтеглени. Компанията обаче не обвърза конкретно изтеглянето със случаите на салмонела.

Белгийската агенция за безопасност на храните съобщи, че е била потвърдена връзката между повече от стотици случаи на салмонела през последните седмици и производството на "Фереро“ в Южна Белгия.

Европейският орган за безопасност на храните обяви в сряда, че е проучил десетки регистрирани и предполагаеми случаи на салмонела, които се свързват с консумацията на шоколадови яйца, основно при деца под 10 години.

Заводът в Арлон произвежда около 7% от общия обем на продуктите "Киндер“, оповести „Фереро“.

Белгийската агенция отбеляза, че решението за спиране на продукцията, е било взето след заключението, че информацията от "Фереро“  не е пълна. Забраната ще бъде вдигната единствено, когато бъдат спазени всички правила за безопасност.

Агенцията прикани потребителите да не консумират никой от изтеглените продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай