Сряда,

Затварят цял завод заради съмнителни шоколадови яйца

От: Рачо Рачев -
1000
Затварят цял завод заради съмнителни шоколадови яйца
A
A
A

Здравните власти в Белгия наредиха на италианската група за сладкарски изделия "Фереро" (Ferrero) да спре производство в завода си в страната след разследване на десетки случаи на салмонела, които се свързват с шоколадите на "Киндер" (Kinder), предаде Ройтерс.

"Фереро", която изтегли няколко партиди с шоколадови яйца "Киндер сърпрайз" (Kinder Surprise) и други продукти от рафтовете в Испания, Великобритания, Ирландия и САЩ, съобщи, че други продукти, произвеждани в завода в белгийския град Арлон, също са били изтеглени. Компанията обаче не обвърза конкретно изтеглянето със случаите на салмонела.

Белгийската агенция за безопасност на храните съобщи, че е била потвърдена връзката между повече от стотици случаи на салмонела през последните седмици и производството на "Фереро“ в Южна Белгия.

Европейският орган за безопасност на храните обяви в сряда, че е проучил десетки регистрирани и предполагаеми случаи на салмонела, които се свързват с консумацията на шоколадови яйца, основно при деца под 10 години.

Заводът в Арлон произвежда около 7% от общия обем на продуктите "Киндер“, оповести „Фереро“.

Белгийската агенция отбеляза, че решението за спиране на продукцията, е било взето след заключението, че информацията от "Фереро“  не е пълна. Забраната ще бъде вдигната единствено, когато бъдат спазени всички правила за безопасност.

Агенцията прикани потребителите да не консумират никой от изтеглените продукти.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com