Застраховки намаляват данъците! Полезни съвети за всички

Информация, която всеки трябва да знае

Застраховки намаляват данъците! Полезни съвети за всички | StandartNews.com

Знаете ли, че застраховки намаляват данъците у нас? Ако имате застраховка „Живот“ или доброволно здравно осигуряване, направените вноски се приспадат от сумата на годишните данъчни основи, пише финансовият портал pariteni.bg.

Данъчното облекчение за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане е в размер до 10% от данъчната основа за внесени през годината лични вноски за допълнително доброволно осигуряване и до 10% от данъчната основа за внесени през годината лични вноски за доброволно здравно осигуряване и вноски за застраховки „Живот“ (чл. 19 от ЗДДФЛ).

Облагаемите доходи от допълнително доброволно осигуряване, доброволно здравно осигуряване и застраховки „Живот“ се облагат с окончателен данък.

Ако сте сключили застраховка „Живот“ за определена сума, но през годината сте направили две вноски, то сумата може да се използва изцяло за данъчно облекчение.

За данъчно облекчение се признава само основната вноска по застраховките „Живот“. Ако има платени допълнителни покрития към нея, сумата за тях не се признава за данъчно облекчение.

В случай, че не работодателят, а вие заплащате вноските за своята допълнителна здравна застраховка или пък сте решили да сключите такава за себе си и за своето семейство, отново можете да получите обратно до 10% от сумата на внесените през годината лични вноски, като подадете декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Ако имате ипотечен кредит, от банката вероятно са ви изискали да сключите застраховка „Живот“, която в повечето случаи е за ваша сметка. Имате пълно право да ползвате облекчението по тази линия. Поискайте от банката справка за платената премия, която да декларирате пред НАП.

Имайте предвид, че за данъчно облекчение могат да се ползват само застраховките „Живот“ и за здраве, по които вие сте титуляр и съответно – получател на сумата при изтичане на застраховката. Ако сте направили застраховка на друго лице (например дете, родител или съпруг/а), то тя не може да се ползва за данъчно облекчение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай