Защо Хампарцумян ни нарече малки орбанчета

Трима експерти с позиция за отлагането на еврозоната

Защо Хампарцумян ни нарече малки орбанчета | StandartNews.com

"Ние сме в еврозоната с единия крак, очевидно няма да стане на първи януари". Това заяви в студито на бТВ топ банкерът Левон Хампарцумян във връзка с изказването на шефа на БНБ Димитър Радев за отлагане на влизането на страната ни в еврозоната.

Според финансиста Никола Янков думите на Радев будят съжаление, защото България "сякаш сама се отказва".

Янков смята, че в момента ние не сме в еврозоната, защото страната ни сама е отложила, "а щяхме да влезем с Хърватия". Той подчерта, че още през 2021 г. България е покривала изискванията, като смята, че и сега ги покрива.

"Нашите политици излъчват несигурност, няма само формални критерии, има и жив живот", посочи същевременно предприемачът Красимир Дачев.

България със сигурност губи от това, че не е в еврозоната, подчерта Хампарцумян, "но колко, е друг въпрос, трябва да се сметне".

"България е половин процент от стопанския оборот в ЕС, ние не сме формална заплаха, а по-скоро като някакви малки орбанчета (от унгарския премиер Виктор Орбан - б.а.) в плетката на ЕС". Ако ние излъчваме политическа нестабилност, ще получаваме това, което получаваме и сега", посочи още Хампарцумян, като допълни, че някои политически сили "вероятно предпочитат да сме с единия крак в Европа, а с другия в неразвитата част на Азия".

Според Хампарцумян "слабостта на България се показва и тук - тя трябва да положи усилия за еврото, но и да положи усилия за институциите - всичко това е институционална слабост".

"За пръв път от 2007 г. има почти нулево усвояване на средства - това е израз на немощ. Ние сме усвоили 4% от тези над 60 млрд. за които имаме възможност, тази немощ не увеличава", допълни още Дачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
8 Коментара
Курчо
преди 1 седмица

АРМЕНСКО ПЕДАЛЧЕ МРЪСНО

Откажи
БАЙ ТОШО
преди 1 седмица

АРМЕНСКИ КРАДЛИВ ПЕ.....ДАЛ

Откажи
Cecka
преди 1 седмица

пръцконян от банка кремиковци-гепи съветник на тиквонян

Откажи
Трезвомислещ
преди 1 седмица

Тоя хърцупърцумян доказа, че е един невъзпитан прост празнодумец. Що армян, то обезян!

Откажи
Кадир
преди 1 седмица

Много нагъл дърт пед@л хурсмукунян. Децата му да умр@т

Откажи
Защото е
преди 1 седмица

Еврейски цървул,който граби и избива народа ни!!!

Откажи
Нико
преди 1 седмица

Този вероятно е лиз.л слон или хипопотамски зад.ик.

Откажи