Четвъртък,

Защо отново полудяха цените на газа

От: Стандарт -
666
Защо отново полудяха цените на газа
A
A
A

Фючърсите за газа в Европа скочиха до рекордни нива, показаха данните от търговията в четвъртък, а резултатите вече притесняват участниците на пазара.

Декемврийските фючърси за газа по индекса TTF на борсата ICE Futures достигна рекордното ниво от 136.550 евро за MWh, отбелязвайки най-високото покачване и при пореден ръст с 3.225 %. Това са почти 1600 долара за 1000 куб м (1595 долара за 1000 куб м).

Борсата стартира при цена от 132 евро за MWh (1540 долара за 1000 куб м) Само преди месеци тази стойност изглеждаше непостижима. При това в рамките на търговията цената успя, макар и за кратко да скочи до немислимите 145.98 евро за MWh (почти 1706 долара за 1000 куб м).

Експертите от една страна обясняват настоящите стойности от една страна със студеното време, в което вятърните мощности дават отбой. От значение са и данните за намаляването на запасите от газ в европейските подземни газохранилища. Според данните на GIE за 15 декември тази година подземните газохранилища в Европа са запълнени до 61.05 % или 681.3721 TWh при тенденция за теглене от 0.40 %, пише dir.bg

"Газпром" от своя страна съобщи, че вече е изпълнил своя годишен транзитен договор с Украйна от 40 млрд. куб. м за 2021 г.

Сред новините, които по определен начин оказват влияние върху газовите фючърси е и законодателния пакет на ЕК за реформа на газовия пазар и по-точно предложението за доброволно съвместно закупуване на газ между държавите-членки, за да се гарантират по-приемливи нива на съхранение в бъдеще. Говорейки за продължаващото ограничение на доставките на газ за Европа, еврокомисарят по енергетика Кадри Симсън каза, че ЕК "не вижда непосредствен риск от криза в доставките", но предупреди, че "е от значение голямата "променлива" в лицето на времето и оставащия период от зимата".

Ако в началото на седмицата експертите свързваха ценовото ниво с проблемите с осигуряването на необходимите количества енергия за Европа от едни, или други източници, то сега ситуацията около "Северен поток 2" отново става основна част от картината. Германският енергиен регулатор обяви, че одобрението на газопровода вероятно ще се проточи до втората половина на следващата година. Москва определи изявлението като политическо.

Европейските големи компании и анализатори се опитват да избягат от политическата картина, но няма как тя да не е от значение, а вписването й е напълно видимо през цените на газовите фючърси. Стойностите на газа са резултат от настоящото политическото и глобално състезание. Дали цените отговарят на реалностите? По това скоро ще се произнесат големите анализатори. Иначе политическите играчи като цяло може да останат разочаровани. Но те би трябвало да са обезпокоени повече от ситуацията на пазара днес. Важно е кой и как ще разчете данните днес и тенденциите за утре, а и по-нататък.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com