Защо напуска директор с $30 млн. заплата

30годишен ветеран е новият шеф на HP

Защо напуска директор  с $30 млн. заплата | StandartNews.com

"Когато дойдох в HP Inc. обяснявах на всички свои подчинени, че семейството винаги трябва да е на първо място. Сега обстоятелствата са такива, че трябва да последвам собствения си съвет. Напускам компанията, за да се върна в Австралия и да се посветя на семейството ми, което има нужда от мен." С тези думи главният изпълнителен директор на HP Дион Уайслър изненадващо се оттегля от компанията след близо четири години в управлението, съобщи Ройтерс.

В класацията на Equilar за най-скъпоплатени мениджъри Уайслър присъстваше неизменно в топ10 с годишно възнаграждение от 28 милиона долара. Той се присъедини към НР през 2012 година, стана главен изпълнителен директор през 2015 г. и остава в историята на компанията като човекът, който успя да отдели успешно бизнесите й – с принтери и компютри, от разработването на бизнес софтуер.

Енрике Лорес, ветеран с 30-годишен опит в компанията и понастоящем президент на HP за принтерния бизнес, ще заеме позицията на главен изпълнителен директор на 1 ноември. Уайслър остава в компанията до януари 2020 г, за да осигури приемственост, както и в Съвета на директорите на HP до следващото годишно общо събрание.

Оттеглянето на досегашния шеф идва само два месеца след като компанията обяви грандиозна програма и прогнозира генериране на нови приходи от 900 милиона долара, което е увеличение от 35% спрямо 2017 г. Основните й цели ще са повишаване на рециклирането на пластмаса при „Персонални компютърни системи“ и „Решения за печат и консумативи“ с до 30% до 2025 година, захранване на своите глобални операции със 100% електроенергия от възобновяеми източници до 2035 г, както и постигане на 21 милиона потребители - студенти и учащи, чрез качествени образователни програми и партньорства.

"Лорес започна работа в отдела за проектиране, но е работил и в бизнеса с принтери, и с компютри, и с усгуги, така че съм напълно уверен, че ще изведе компанията на още по-високо ниво", каза на изпроводяк Уайслър.
Новият изпълнителен директор върна комплиментите на Уайслър и заяви, че ще съсредоточи усилия за по-висок ръст на показателите. "Ще видите от мен тясно взаимодействие с ключови инвеститори и клиенти, за да ги уверим, че това, което е било през последните 4 години, ще има своето решаващо знамение и в бъдеще", каза Лорес.

Според Уайслър за последните 4 години компанията е постигнала средногодишен ръст от 7 милиарда долара, а през всичките месеци резултатите са надвишавали прогнозните.  
Въпреки това обаче прогнозна печалба за четвъртото тримесечие е под очакванията на Уолстрийт, а спад с 6% отчетоха акциите на компанията в края на борсовата търговия вчера, съобщи Ройтерс.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай