Заради несигурността клиенти бягат от "Доверие"

Законът защитава парите на хората за втора и трета пенсия, категорични са експертите

Заради несигурността клиенти бягат от "Доверие" | StandartNews.com

Клиенти на "Доверие", осигуряващи се във фонда за втора и трета пенсия, започнаха да изтеглят парите си и да ги прехвърлят в други дружества. Това съобщава председателят на Управителния съвет на компанията Даниела Петкова, която подаде оставка преди седмици. "В момента не знам коя е точната пазарна стойност на компанията, защото заради неяснотата много хора вече подадоха декларации за смяна на пенсионния си фонд. Става дума за хиляди клиенти", заяви Петкова пред www.investor.bg.


Думите й потвърдиха и източници на "Стандарт" от Комисията за финансов надзор. Там били затрупани от запитвания от клиенти на "Доверие" кой ще е новият собственик на пенсионната компания, какво ще се случи с парите им и т.н. Част от осигурените в момента са започнали активно да търсят консултации как да реагират. Това става предимно чрез хора, които работят в системата на частното пенсионно осигуряване у нас, в близки по дейност компании или пък служители на КФН и са наясно с практиките в нея, разказват запознати. Крайният резултат често е подаване на заявление за прехвърляне на партидата в друг фонд. Реално обаче парите им все още се управляват от фондовете на "Доверие". Причината е, че прехвърлянията на партидите са правят веднъж на тримесечие. Следващото е предвидено за 1 октомври, а дотогава осигурените ще останат клиенти на дружеството. Междувременно Reuters съобщи, че спряганата за купувач на "Доверие" британска компания United Capital притежава сумата от 14 паунда.

Притесненията на хората, от една страна, са основателни, но само донякъде, твърдят от бранша. Реално законите, определящи дейността на частните пенсионни фондове у нас, са направени доста добре и защитават парите на клиентите. Реално сътресения с пенсионноосигурителните дружества може да има и на теория те могат и да фалират. Това обаче не важи за фондовете, които тези дружества управляват, обясняват експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай