Петък,

Заради войната: Удължават компенсациите за ток за бизнеса

От: Стандарт -
409
Заради войната: Удължават компенсациите за ток за бизнеса
A
A
A

Предстои да бъде разгледана възможността за удължаване на компенсациите за бизнеса заради скъпия ток, това ще бъде обсъдено с вицепремиера и финансов министър Асен Василев, обяви министърът на енергетиката Александър Николов в ефира на Нова тв. 

"Има няколко събития, които влияят пряко върху цената на електроенергията и природния газ. Едно от тях е конфликтът в Украйна. Планирането на компенсациите за бизнеса трябва да бъде съобразено с контекста на геополитическата ситуация. Ще бъде разгледана възможността за удължаване на компенсациите", обясни той.

Според Николов няма причина да се очаква повишение в цената на електроенергията след отпадане на наложения мораториум. Ще бъдат приложени всички инструменти, за да няма поскъпване към крайните потребители.

"Евентуално удължаване на мораториума е решение на НС, с което ние ще се съобразим", подчерта министърът.

Той смята, че е добра идея и въвеждането на диференцирана ставка за тока и подкрепа за наистина нуждаещите се. Но подпомагането трябва да е точно и ясно, за да има необходимия ефект.

И Александър Николов смята, че проблем с количествата горива към момента няма. Той обаче се застрахова, че "в средносрочен и дългосрочен план хипотетично е възможно цената на горивата да надскочи и 3 лв. за литър". Това няма да се случи, ако бъде прекратен конфликтът в Украйна. Министърът подчерта, че правителството прави необходимото, за да не се стига до допълнителен ценови скок.

По думите му таван на цената на горивата не е мярка, която се обсъжда.

За искането на ГЕРБ да бъде освободено гориво от Държавния резерв Николов заяви, че подобно настояване е неоснователно.

"Не сме в ситуацията, в която трябва да се използват държавните резерви. Не е необходимо да се освобождава резерв, количествата са достатъчни", бе категоричен Александър Николов и допълни, че доставките на газ към страната ни са нормални.

"България няма да остане без природен газ. Изследваме всички алтернативни доставчици и трасета, има варианти да бъдат избегнати рискове", увери енергийният министър.

Николов препотвърди информацията, че България ще изгражда допълнителни ядрени мощности.

"Такава ще бъде изградена в АЕЦ „Козлодуй”. Но стари реактори няма да бъдат възобновявани", добави той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички